En värdig utmaning för spelare och supportrar

Vad ska man säga. Det blir långt mellan varven när en semestrande latmask som mig förfogar över en blogg. Utöver just semestern har jag inga som helst ursäkter för den låga inläggsfrekvensen men livstecken brukar dyka upp på bloggens fb-sida. Nu har jag dock en nattvecka på anstalten och då tänkte jag passa på att skriva av mig lite.

Vi har ju nåt så spännande som två kvalmatcher mot polska storlaget Lech Poznan att se fram emot och jag är så jävla upphetsad att det är svårt att hålla brallorna på. Flyg ner till Polen bokades inom en timme att avancemanget var klart så jag kom undan rätt hyfsat prismässigt. Under 1300 spänn för Skavsta-Poznan tur/retur känns heelt okej när man vet att polarna betalade runt tredubbla för sina flygbiljetter till Island.

Priserna på direktflygen till Poznan hos Wizzair har stigit med flera hundra procent så det kommer flyga in gnagare från alla håll och kanter verkar det som. Vissa via Berlin, andra via Warszawa och naturligtvis finns de som kör bil, buss, båt osv. Oavsett hur många vi blir till slut så kommer Lech away att bli en riktig jävla klassiker, det är jag övertygad om. Men allt detta kommer senare!

Först har vi en nyckelmatch på Råsunda och jag uppmanar, bönar och ber alla gnagare att verkligen sjunga för skölden på torsdag för det är långt ifrån ett smurflag som kommer på besök, blå tröjor till trots. Lech Poznan kanske inte har så överdrivet många titlar men i modern tid slår de oss på fingrarna och med hela 41 olika supportergrupper runt om i Polen så är de onekligen en av landets största klubbar.

Alla råsundafetton och norraturister som tänkte sitta eller stå o fisa i solen på torsdag kan ju ta och spana in det här för att komma på andra tankar. När man ser vad Lech ställer till med på en pojklagsmatch så måste man vara dum i huvet för att inte inse att det behövs många och stora lungor för att matcha eller, företrädelsevis, slå dem i läktarkampen. Det är vinna eller försvinna som gäller i Europa och det ska fan märkas på såväl läktare som plan.

Vad kan man säga om Lech Poznan i övrigt? Well, de var bästa hemmalag (bara 8 insläppta) i Ekstraklasa den gångna säsongen och slutade på en fjärde plats. Sen dess har de sålt skyttekungen Artjoms Rudņevs (22 av deras 40 mål) till HSV för runt 35 millar men kvar finns fortfarande bra spelare, t ex. polske landslagsmannen Rafal Murawski och Ungerska ditot Aleksandar Tonev som båda huserar på mittfältet.

Till skillnad från oss så lyckades de med att omvandla ligasegern 09/10 till ett gruppspel i Europa. Visserligen ”bara” Europa League men där skördade de framgångar mot minst sagt meriterat mostånd som Juventus (1-1 och 3-3), Man City (3-1 och 1-3) samt Salzburg (2-0 och 1-0) innan Braga blev för svåra efter gruppspelet.

Annan kuriosa är att vi faktiskt mött dem tidigare, på 80-talet, och vi är alltjämt obesegrade efter 4-1 och 0-0 borta. En svit som gärna får förlängas! Sett till UEFA-ranking borde vi, med plats #200, inte ha en chans mot ett lag rankat som #89 men fotbollen funkar som bekant inte så och tur är väl det. Vår egne Ivan Turina gjorde för övrigt 12 matcher för Lech under säsongen 08/09.

Med mitt blygsamma fotbollskunnande så förutspår jag ett väldigt målsnålt dubbelmöte där avgörandet troligtvis fälls av bortamålsregeln eller i en förlängning men jag lär få anledning att återkomma i ämnet. Det finns mycket annat att skriva om då det var ett tag sen sist men jag ska inte bli lika långrandig som i senaste mastodontinlägget utan nöjer mig med en sista punkt om tränare Alm.

Han har fått en hel del kritik i supporterkretsar den senaste tiden och en stor del av kritiken är jävligt obefogad. För att nyasera det hela så kan vi börja med att konstatera att det Alm får mest kritik för är oförmågan/oviljan att förändra matchbilden genom byten eller positionsförändringar. Okej fine, ibland så har det faktiskt kännts som att vi bara stångat oss trötta helt utan visioner men vi är trots allt fortfarande med i toppen av Allsvenskan samt kvar i EL. Ett faktum man inte kan bortse ifrån.

Alm har en assisterande tränare i form av Nebo. En ass.tränare som, enligt andras och egen utsago, har som styrka att just kunna se och förändra spelet ute på planen. Varför har inte Nesh fått sin beskärda del av kritiken om det nu är så förbannat mycket som är upåt väggarna beträffande matchcoachningen?

Enligt min teori så hänger kritiken mot Alm mycket på att han kanske inte är den mest karismatiske eller mysige tränaren. Han tar sig ju t o m friheten att svara med motfrågor när han får dumma frågor ställda till sig av journalister och andra. Huga så oskönt.. Ja, ni fattar vart jag vill komma tror jag så vi lägger ner för inatt.

Får se om jag lyckas med konststycket att göra ett inlägg två dagar i rad. Det var ett tag sen sist.. Hörs imorgon i så fall! Nu blir det snart en bärs i solen på Karlberg om det visar sig vara träning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En värdig utmaning för spelare och supportrar

 1. Clabbe skriver:

  Tack för en fantastisk summering! Och YT-klippet var ju helt stört – vilken uppslutning på en pojklagsmatch! Håller med om att Alm kan verka lite dryg i intervjuer, men han har blivit schystare jämfört med förra säsongen. Det är en sak om han drygar sig mot etablerade journalister men jag gillar inte när är sån mot yngre, ideelt jobbande killar.

 2. Gsus skriver:

  Nöjet är helt på min sida!

  Håller med om att Alm ibland kan verka dryg även mot Lukas men de pratar ju å andra sidan off camera sen så det är nog bara nyttigt för Lukas med ett lite klurigare intervjuobjekt.

  För övrigt så verkar det nu som om det bara blir mellan 2-3K polacker. Trist men skönt på samma gång..

 3. Not sure if you got my last comment, but you should consider looking into Jacob Barrows game testers challenge. His site is directing to where you can get paid to play video games.

  I’m sure you might not care, but I thought since you have links pointing to your site that are game related, you might find this homeless guy interesting!

 4. Pingback: best hard drive

 5. Pingback: free netflix login password

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *