Skär ner Allsvenskan till tio lag

Alltid när allsvenskan – ”en av de sämre ligorna i Europa” – och dess framtid ska avhandlas så slår debattörerna på auto-pilot och passar fram något av följande argument:

– Serien består av alldeles för många lag.

– Lagen är inte tillräckligt professionella.

– En solidarisk fördelning av den ekonomiska kakan urholkar de svenska klubbarnas konkurrensförmåga

Ja, ni vet. Det är inget fel på argumenten, men vi kan säga två viktiga saker om dem; i botten är det ju bara en mängd olika sätt att säga samma sak. Och problematiken tycks vara fastslagen sedan länge. Klubbarna har för lite pengar för att kunna konkurrera med lag ifrån andra ligor.

Men i en debatt som är nästan uteslutande problemorienterad – och som har ståt och stampat i flera år – är det väldigt skönt att vi har en sportchef som kikat åt lösningshållet och som vågar vara konkret. Jag satt på Debaser och lyssnade på när Björn Wesström levererade obekväma sanningar i torsdags kväll (tidningen Offside körde en utfrågning). Och det var förlösande att han skippade all menlös retorik. För trots att vi supportrar är rädda för en framtid där fotbollen kommersialiseras ytterligare, där hardcore-supportrar marginaliseras för event-publiken är där vi kan stryka ett stort streck över allt som heter klubbkänsla, så står konsekvenserna av utvecklingen i övriga fotbolls-Europa tydligare än någonsin. Björn vet allt det där. Och han vet att det är dags att komma till avslut. Vill vi vara med och konkurrera på en internationell arena eller nöjer vi oss med den inhemska serien som den ser ut idag.

I slutändan står ju ligan och således vi supportrar inför två rätt konkreta val:

1. Fortsätta som vi gör idag, främja supporterkulturen för att bibehålla intresset men acceptera att triumfer utanför Sverige kommer att vara sällsynta.

2. Helt enkelt sträva mot att skapa en elit bland de svenska klubbarna genom att premiera de som drar mest publik, syns mest i media och placerar sig bäst i tabellen. Det är ingen garanti, men på sikt skapar det åtminstone förutsättningar för de klubbar som vågar satsa.

Väljer vi nummer två så säger jag samma sak som Björn sa i torsdags. Skär ner Allsvenskan till 10 lag och premiera klubbarna i den högsta serien. Det är riskfyllt, inte minst med tanke på att vi slutade på elfte plats den gångna säsongen, men det är risk vi har dragit över oss själva. Och priset för risken blir högre desto längre vi väntar.

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skär ner Allsvenskan till tio lag

 1. Gambleputti skriver:

  Ska vi premiera klubbar som vågar satsa måste vi också kunna erbjuda en bättre plattform att satsa ifrån. Att minska antalet lag i Allsvenskan tror jag kommer att få motsatt effekt. Jämnare serie och ännu större risk att åka ur kommer att skapa fegare lag.
  Man kan lyckas med en 10-lagsserie, men då riskerar vi att det blir som i Hockeyn där glappet mellan AS och ES är på tok för stort.
  Det glappet måste finnas för att få fram klubbar som vågar satsa, men glappet ska ligga i högsta serien inte mellan serierna.

  Att ha en bredare serie borde också få klubbar att våga satsa på nya yngre spelare i och med att det kommer att innebära matcher mot sämre motstånd mellan varven, vilket jag tycker att den senaste utökningen av serien faktiskt redan börjat visa.

 2. Daniel Olemyr skriver:

  Men de yngre spelarna är ju inte tillräckligt bra. Och de som är det har klubbarna inte råd att behålla.

  Jag tror dessvärre att det är kört om vi inte skapar en grädde av klubbar. Baksidan blir givetvis att glappet mellan den högsta och de lägre serierna växer likt hockeyn. Men det är ju priset vi får betala för framgång i Europa.

  Kolla på Danmark. Där har priset för framgång varit jävligt högt i och med FCK.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *