Vad fan håller Eguren på med?

Foto: Jesper Zerman

Foto: Jesper Zerman

AIK spelar dåligt. AIK skapar inga målchanser. AIK saknar kreativitet och målskyttar. Så lät det i början av 2009 också. Med ett stort undantag har AIK inlett den här säsongen på ungefär samma sätt som man inledde serien ifjol. Undantaget heter Obolo. Och det har visat sig vara ett ganska stort undantag.

AIK har visserligen spelat de två första matcherna i en gyttjepöl, och man kan inte förvänta sig annat än rak, enkel fotboll där effektivitet på fasta situationer och ett tätt försvarsspel är nyckeln till framgång. Det går inte att slå en pass längs marken som gräsmattan ser ut idag. Det är verkligen tragiskt, men det är dessvärre inte den enda förklaringen till AIK:s 180 minuter långa kräftgång hittills. Den stora förklaringen ligger i att seriens bästa forward har lämnat över till en spelare som underpresterar grovt i förhållande till förväntningarna. Och som dessutom passar på att snacka och filma ut sig från planen i samma veva som AIK vill sätta in en sista forcering. Som Sebastian Eguren har spelat mot Mjällby och Brommapojkarna är han helt enkelt inte värd en plats i startelvan.

Sebasitan Eguren värvades till AIK som anfallare trots att han egentligen är mittfältare. Jag har aldrig varit ett stort fan av att använda spelare på ”fel” positioner, men i fallet Eguren erkänner jag gärna att jag trodde på lösningen. Jag trodde att Eguren skulle kunna prestera ungefär som Obolo, med ett bra huvudspel, mycket vilja och en hygglig teknik. Men inte nog med Eguren underpresterar rent spelmässigt. Han tar inget ansvar heller. Han gnäller konstant på domaren, han går inte in i situationerna och i vissa sekvenser under matchen igår skiter han helt enkelt i att ta jobbet han är här för att göra. Och det oroar mig mest av allt. För när Eguren låter bli att ta jobbet längst fram faller AIK:s presspel pladask. Såhär långt hade Eguren plockat fler poäng hos Urugauys förbundskapten om han hade låtit bli att spela fotboll överhuvudtaget.

Övriga AIK-spelare på planen då? Ja, några stycken förtjänar ett extra plus. Walid Atta är bäst på planen på nytt. Jorge Ortiz är Allsvenskans bästa balansspelare. Men samtliga kreativa krafter i form av Mutumba, Flavio och Bojan lider väldigt av underlaget. Så länge planen ser ut såhär vinner vi inga matcher på teknisk briljans.  Kenny Paveys utvisning inte mycket att säga om. Han missar bollen och träffar Lekström över knät. En olycka och ingen illasinnad tanke bakom från Paveys sida, men likväl utvisning.

Mot GAIS kommer planen att vara bättre. Och Pontus Engblom kommer att spela från start. Vi kommer att få se ett bättre AIK. Det är jag fullständigt övertygad om.

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Vad fan håller Eguren på med?

 1. Markus Berzen skriver:

  Trodde Eguren hade ett spelregister i närheten av Obolos, men där hade man helt fel. Det ser mer ut som om man satt upp en Tjernström-typ i anfallet. Eguren ska tugga till sig bollar pa mittfältet och kötta sin väg fran box till box. Aldrig på topp uppenbarligen.

  AIK behöver speed och djup i anfallet just nu. Engblom är den spelaren. Det är det ingen frågan om.

  Fragan är om AIK behöver Eguren när Dulee kommer tillbaka från skada?

 2. Black Boris skriver:

  Håller med om att Eguren varit dålig men man bör nog ge killen mer än två matcher innan man helt dömer ut karln. Atta imponerar stort och visar att Elfsborg i fjol bara var början.

  Gå på hockey nu gossar!!

 3. Gambleputti skriver:

  Under matchen mot Mjällby satt jag och funderade lite i banorna att Eguren inte spelade för laget utan mest för sig själv. Då slog jag bort tanken och ville ge honom en chans, men den kom tillbaka igen igår.
  Faktum är att jag blev glad att han blir avstängd, då slipper Stahre peta honom och om vi vinner mot kexen utan honom får han kämpa för att ta tillbaka sin plats.
  Hoppas att låneavtalet ger oss möjlighet att skeppa tillbaka honom till spanien om han inte tar plats igen.

 4. Malin skriver:

  Jag är inte jätteorolig ännu. Försvaret ser bra ut och Atta har varit grym i inledningen. Mittfältet är okej, men jag förstår att inte Ortiz och Mutumba klarar av underlaget – det är ju verkligen under all kritik.

  När det gäller Eguren så är han en otrolig besvikelse så här långt. Jag har ingenting emot att ge honom tid – det är svårt att anpassa sig på bara några veckor. Men det som jag blir galen på är attityden. Att åka ut för snack och filmning är pinsamt och för jäkligt. Att gnälla, gestikulera, skita i närkamper och stå stilla är frustrerande. Han förtjänar inte en plats i startelvan när han beter sig på det här sättet.

  En positiv sak är ju att spelet trots allt såg bättre ut mot BP än mot Mjällby. Snart kommer målen börja ramla in.

 5. Gsus skriver:

  Det är skönt att läsa inlägg och kommenterer som så träffsäkert speglar ens egna tankar. Tack alla förståndiga AIK:are!

 6. BlåVit skriver:

  0-0. 0-0. Bra gjort! Ni har redan klarat av årets ”dubblish”. Men gråt inte, ni vann ju supercupen. Grattish!

 7. Adam08 skriver:

  Delar Marcus Berzéns åsikter.

  Tror dock att Eguren kommer att tillföra mycket som mittfältare och bli en tillgång där.

  Miran eller Engblom bredvid Flavió!

  Man borde även se över ifall man fortfarande kan låna/lånbyta någon targetplayer ifrån något superettan lag. Sebastian Henriksson har förmodlingen inte rätt tempo, men precis som Pascal Simpson så vann han många inlägg och långbollar.

  Wallerstedt är helt ok. Alvaro Santos, ledig?

  Men Engblom är det mest troliga och seriösa alternativet.

 8. Lankan skriver:

  Steget från Villareal till AIK var för stort! Bajen kan få han om ni vill…

  Nä men ärligt, jag ska inte börja bli orolig ännu, men tar vi inte 3 poäng mot GAIS elr Örebro så måste det hända något!

  Försvaret har varit felfritt(nästan), men skulle vilja se Martin Lorentzon nu… Manooja har inte ställts för några större prov en så länge och han har hållit nollan så vi ska inte klaga på honom. Walid Atta och Per Karlsson har varit suprb hitills, Nisse har varit stabil som vanligt. Ortiz har varit även han stabil, men det kommer bli bättre när Dulee kmr tillbaks. Martin var bra mot BP, fatta inte vrf han blev utbytt(!). Bojan har varit även han stabil och bra, men…

  Anfallspelet har varit riktigt dåligt!!! Flavio var okej mot BP och var nära att göra mål, men the fucking Seb.Eguren…VAD FAN HÅLLER HAN PÅ MED!!!

  Är ju för fan pinsamt hur han gnäller och filmar, peta han och sätt in ngn som vill istället( Pontus Engblom, CH Jagne).

  Ska bli spännande att se vad den nya brassen kan tillföra i sommar…

 9. Dani skriver:

  Usch vad jag saknar Obolo!

 10. Daniel Olemyr skriver:

  Obolo glänser i Argentina. Inte riktigt vad man behöver höra just nu. http://fotbolldirekt.com/obolo-forts%C3%A4tter-gl%C3%A4nsa-i-argentina

 11. Elena skriver:

  Tror det kommer att släppa mot GAIS och en av anledningarna är att Eguren inte kommer att vara på plan. Återstår att se om jag får rätt. Kommer att vara på plats på nygamla Ullevi, års-preimär för min del.

 12. Adam08 skriver:

  Läste på svenskafans.com att man tror att det blir svårt att sätta ned Eguren som mittfältare i och med att D.Johnson kommer tillbaka.

  Ni som är experter. Tror ni att man skulle kunna spela ”diamanten” med Eguren som offensiv mittfältare och Dulee som arbetande högermittfältare?

  Backlinje

  Ortiz

  D. Johnson Bojan

  Eguren(Mutumba som inhoppare)

  Flavio Engblom(Burgic)

 13. lankan skriver:

  4-2-3-1, tills Eguren drar

  ————Manooja——————–

  Lorentzon-Karlsson-Atta-Nisse.Johansson

  ————-Ortiz—D.Johnson———

  Mutumba———Eguren———-Djordjic

  —————-Flavio————-

  Och sen när den ”nya brassen” kommer så kör vi vidare på det vi gjorde innan…

  Tur att bara 2 matcher spelats…

  KOM OCH TA OSS!!!

 14. Pingback: Nu får det vara nog med ursäkter! | AIKBLOGGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *