Energilöst och tråkigt

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Jag kom till Råsunda ganska sent igår. Missade tifo, inmarsch och spelarpresentation. Sen satt jag i min stol i 90 minuter, såg två lag som försökte spela fotboll utan att lyckas särskilt bra och hade faktiskt rätt tråkigt. Hur jag än vrider och vänder på det känner jag mig rätt nöjd innan säsongen ens börjat. Guldmätta läktare och guldmätta spelare. Det var energilöst på Råsunda igår.

Premiärmatcher brukar kunna ge upphov till enormt anti-klimax. Tunga steg och sorg hos alla som lämnar Råsunda efter en utebliven seger. Det var tyst och tillknäppt igår också, men det berodde antagligen mer på svinkylan än på besvikelsen. Men trots att AIK var sådär uruselt som man var runt… 2004… så var det ingen tung dimma som väntade när matchen blåstes av. Det var mer; ”jaha, det var det. Vi sög, men det är 29 omgångar kvar. Ni har inte tagit ett skit än – kom och ta oss.” Och med distans känns det så fortfarande, med några små orosmoln som tillägg.

Det fanns mycket som stämde igår. Den defensiva insatsen får godkänt med tanke på att tre av fem spelare var nya där bak i jämförelse med förra året. Offensivt hände det däremot ingenting på hela matchen. Sthare har en del att fundera på när det gäller att forma en grund av det här laget. Igår spelade tre spelare på positioner de inte föredrar någon gång under matchen; Kenny Pavey, Daniel Tjernström och Sebastian Eguren. Och det syntes att det skapade en otrygghet som vi slapp se under hela säsongen förra året. Först och främst måste Mikael Stahre hitta en roll där Eguren kan prestera. För Eguren måste upp i nivå om vi ska kunna täppa till luckan som Obolo lämnade efter sig offensivt.

Mjällby bad inte om ursäkt för sig och gjorde en helt OK match. Det var väl väntat. Jag förstår inte snacket om att de skulle vara rädda. Ibland pumpar vi svartgula upp våra egon så förbannat mycket att vi tror att motståndarna ska vända i spelargången. Men ett energilöst AIK skrämmer inget lag i den här serien. För ett energilöst AIK ger en energilös publik. Nej, det går inte att spela fotboll på Råsunda som planen ser ut nu, det kan vi konstatera. Men då skiter vi i det. För AIK handlar det om att börja slita stenhårt, peta in ett och annat skitmål och plocka poängen. Precis som vi gjorde förra året.

Förresten. Sen när blev Bojan moralväktare på Råsunda? Och när kan Dulle spela igen?

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Energilöst och tråkigt

 1. Gsus skriver:

  Väl rutet Olemyr, my thoughts exactly!

 2. Strigén skriver:

  Min spontana känsla var något förbryllad efter matchen. Inte för att planen var fruktansvärd. Även om känslan var att vi borde spelat mer direkt från början istället för mot slutet. Vi tappade fruktansvärt mycket boll genom onödigt kladd.
  Jag kände mig smått brydd för att jag inte riktigt kände igen den kollektiva kraften i defensiven. Backlinjen skötte sig fint men försvarsarbetet från anfallet och nedåt var inte bra. Om det beror på en tillfällig klassisk ”det här är premiär och vi möter Mjällby = enkelt” eller att laget inte är balanserat är galet för tidigt att säga.
  Men Mjällby kom till några heta chanser alldeles för enkelt.
  Det är en svår mental balansgång nu för AIK. Det är viktigt att få en hyfsat bra start på säsongen. För halkar vi nu i inledningen så kommer mediadrevet, och Råsundafettona, att låta mer än någonsin.

  Nu låter jag som ett jävla neggo, men det vet du att jag inte är (var ju väldigt positiv under fjolårets försäsong). Spontant, baserat på försäsongen och nu premiären, så är vi inte ett topplag när vi går in i VM-vilan. Jag hoppas som fan att jag får käka upp dom orden. Med taggtråd.

  För övrigt noteras att fyra mål gjordes på fem ”gräsplaner” i första omgången. Tre av dem i Kalmar.
  Ingen slump att det blir mållöst på katastrofalt underlag.

 3. Markus Berzen skriver:

  Jag säger som Stahre. Det var inget bacongäng vi mötte. MAIF kommer ta poäng av många topplag skulle jag tro.

  Tror annars på samma scenario som förra året. AIK ligger strax bakom de absoluta topplagen inför uppehållet efter mediokert spel under våren. AIK får därmed behålla toppspelare samtidigt som ettan IFK förlorar en eller två spetsar under sommaren.

  @Strigen: Ganska sjukt att endast 5 av 16 lag lyckades göra mål i premiären.

 4. Daniel Olemyr skriver:

  Vettefan om MAIF var så jäkla bra. Men det kanske dom var. Om AIK ska klara att hänga med i toppen behöver man hitta fler offensiva alternativ.

  Ivan kanske var sådär fruktansvärt viktig som alla ville gör gällande. Jag upplevde aldrig riktigt det när han var här.

 5. Adam skriver:

  Från det enaa till det andra: En som har det tråkigare än oss flesta måste dock vara Magnus Hedman. Nu väntar en konkurs enligt Expressen.

  Önskar man kunde säga några ord som tack för vad han har gjort för AIK.

  Vi kommer alltid minnas Dig som AIK-s ”andre ”guldbollvinnare och mannen som var med att stoppa ”de flesta tror att de vinner guldet”-Argentina i mirakelmatchen i VM-02.

  Magnus!Det kommer alltid en andra halvlek,även i livet. Samt ”vi gör alla våra misstag sa igelkotten när han steg av rotborsten”

 6. Adam skriver:

  Från det ena till det andra: En som har det tråkigare än oss flesta måste dock vara Magnus Hedman. Nu väntar en konkurs enligt Expressen.

  Önskar man kunde säga några ord som tack för vad han har gjort för AIK.

  Vi kommer alltid minnas Dig som AIK-s ”andre ”guldbollvinnare och mannen som var med att stoppa ”de flesta tror att de vinner guldet”-Argentina i mirakelmatchen i VM-02.

  Magnus! Gör om, gör rätt!Det kommer alltid en andra halvlek, även i livet. Samt ”vi gör alla våra misstag sa igelkotten när han steg av rotborsten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *