PEAB och Fabege köper Råsunda

Klockan 10.00 idag skickade PEAB iväg följande pressmeddelande:

Peab och Fabege har tecknat avtal med Svenska Fotbollsförbundet om att förvärva Råsunda Fotbollsstadion i Solna, inklusive befintliga kontorslokaler.

Köpeskillingen är beroende av omfattningen på kommande detaljplan. Preliminär total köpeskilling för befintliga byggnader och utvecklade byggrätter är cirka 490 Mkr. Peabs andel motsvaras av värdet för bostadsbyggrätterna i den kommande detaljplanen.

Tillträde sker när detaljplan är fastställd och den nya nationalarenan Swedbank Arena i Solna är färdigställd, vilket beräknas till hösten 2012.

***

Detta var givetvis ett väntat besked. Alla spekulationer om taktiskt spel, PR-kupper och konspirationer känns bara meningslösa. Om AIK ska spela på Råsunda i framtiden så krävs det att PEAB säljer arenan till oss. Hur troligt tycker ni det känns? Att köpeskillingen är beroende av omfattningen på detaljplanen lär knappast bli ett problem – Solna vill inte hamna i en situation med två arenor inom en kvadratkilometer.

Hur ont det än gör i hjärtat och hur mycket vi än förbannar Swedbankprojektet och dess dumhet är det dags att lägga drömmarna åt sidan. Råsunda kommer att rivas. Råsunda är inte ett realistiskt spår längre.

Djurgården sitter i samma arenabåt. Det har blivit dags att utreda nya arenaalternativ tillsammans med dem.

***

UPPDATERING:

Timmar efter PEAB:s release går kampanjorganisationen Hemma på Råsunda ut med sin bild av vad som har hänt och hur det påverkar AIK:s möjligheter att spela på Råsunda framöver.

Det är inte konstigt att SvFF och Peab försöker ge sken av att striden är över.
Det är inte konstigt att Peab och SvFF vill ge sken av att det är 100-procentigt säkert att Råsunda rivs.
Det är inte konstigt att SvFF och Peab vill att AIK ska krypa till korset i tron att spelet är slut.

Men det är fel. Vi upprepar:

Köpet är fortfarande villkorat av att Swedbank Arena byggs och att en ny detaljplan godkänner att Råsunda rivs.

Och avslutar med:

Fortfarande är det bästa förslaget detta: AIK fortsätter att spela Hemma på Råsunda.

Jag hoppas också att AIK fortsätter spela sina hemmamatcher på Råsunda. Men jag tror inte att det är det smartaste inte stirra sig blind på det alternativet. Visserligen är en rivning av Råsunda avhängigt flera faktorer. Men AIK:s potentiella köp av Råsunda är avhängigt avtal med aktörer som är inblandade i byggnationen av Swedbank Arena. Det känns helt enkelt inte som ett realistiskt alternativ längre.

Jag håller fast vid att det bästa förslaget är att AIK gräver djupare i hur ett arenasamarbete med en annan Stockholmsklubb skulle kunna se ut.

Det här inlägget postades i Fotbollspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till PEAB och Fabege köper Råsunda

 1. Magnus skriver:

  Vet inte om Swedbank projektet är en total katastrof men att undersöka hur vida en gemnsam arena med andra Stockholmslag skulle kunna se ut vore en bra idé

 2. Daniel Olemyr skriver:

  Jag tror att det är den bästa idén ur ett utopiskt perspektiv. Utan att egentligen veta hur troligt det är att man kan få till det…

 3. M79 skriver:

  Tja

  Gillar din blogg, jag tillsammans med några skapat en ny plattform för bloggare där vi tänkt samla ihopa bloggare som dom är samlade. Skulle du vara intresserad av att flytta över din blogg/skriva där istället? Förhoppningen kommer vara mer läsare, mer kommentarer och mer feedback

  Sidan kommer växa fort nu när den är igång vilket gynnar bloggare.

  Mvh
  http://www.kylspray.com

 4. FredrickLarsson skriver:

  AIK-bloggen är för stor för någon samlingsplats.

 5. Kim skriver:

  Hej!
  Solna kommun måste tänka på hur det ska fungera med två stora köpcentrum i en och samma kommun, då samtidigt scandinavia mall ska byggas. Råsunda fotbollstad…. e bra som det är, då närhet till Solna centrum, T-bannan, pendeltåget, skytteholms trännings anläggning, black armys lokal etc;

 6. "AIK-Adam" skriver:

  Skall inte tjata om det här något mer.

  Men det vore tacksamt om någon kunde få mig att känna övertygad om att ”Swedbank Arena” projektet känns lustigt och sunt.

  Vi alla har nog den känslan av att AIK-fotboll riskerar att gå samma öde som med AIK-Hockey när det gäller upplevelsefaktorn. Tänker på hur mysigt det är att gå på Hockey med alla dessa tomma stolar och sektioner.

  Sedan tänker jag på Solnaborna. Vill de se en annan stadsbild a la ”Lyckliga Gatan”? Är ett sådant här stort beslut demokratiskt förankrat eller gör man likadant som man gjorde med gamla Klara i Stockholm och som man ville göra med almarna i Kungsträdgården?

  Finansieringen?: EM-slutspel?Vinteraktiviteter?Megakonserter?Hur många stora band finns det nu och hur många kommer det att finnas i framtiden. Ser man nu så tänker de flesta artister på att de vill ha ”sug” kring biljetterna och det egna gaget. Globen och Stadion har fungerat. Blir det två Megaarenor i samma region så hoppas jag verkligen att det blir ”Monsters of Rock” på bägge och ofta men det kan också bli den enes bröd blir den andres död. Dessutom Swedbank är det en stabil bank?

  Vem få ta smällen ifall inte Arenastaden ger den ”pay-off” som är beräknad?

  Såg på http://www.svenskfotboll.se och deras tidigare förslag ifrån 2005 om att bygga ut nuvarande Råsunda arena. Enligt senare kommentarer ifrån SvFF skulle det bli mycket dyrare än Arenastaden.

  Är det här verkligen utrett ordentligt?

  Återigen blir det ett stort mästerskap i Norden? C.L.-Finaler?

  Skulle man inte kunna kombinera två av det tre första förslagen? T ex bygg ut Västra läktaren. Riv östra om så krävs. Bygg kontor och kommersiellaytor på höjden. Samt ha en kapacitet för cirka 40 000.
  Och i händelse av ett mästerskap göra en ”Ullevilösning” och bygga om, låt oss tillfälligt ta bort exempelvis loger?.

  Tack för att denna sida finns så man får skriva av sig om inte annat!

  Hur det än går så kommer vi alltid se solen skina över Råsunda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *