Hur får vi våra talanger att lyckas?

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Ännu är ingenting klart. Men att Pierre Bengtsson lämnar laget för två träningsdagar hos Nordsjälland borde betyda att parterna har kommit överens om att gå skilda vägar. Om inte under augusti så säkerligen efter säsongen. Säkert vettigt både för Pierre och för AIK. Men också oroväckande att AIK släpper iväg ytterligare en av landets främsta talanger utan att spelaren har utvecklats avsevärt i klubben. På lång sikt är det ohållbart och en utveckling som inte rimmar väl med den pågående Väsbysatsningen.

Pierre Bengtsson debuterade i AIK under Rikard Norling succésäsongen 2006 mot Öster på Råsunda. Då var han 18 år gammal. Det blev ytterligare fyra framträdanden den säsongen och sex till året därpå. 2008 valde Norling Bengtsson som sitt förstaalternativ på vänsterbacken och det året spelade han hela 17 matcher från start. Många tyckte att han var en svag länk defensivt – jag tyckte att han var en frisk fläkt offensivt med en duglig defensiv.

Såhär i efterhand erkänner jag att det var fel. I år har vi en defensivt skicklig vänsterback med en duglig offensiv och det har visat sig vara en säkrare lösning. En lösning som framförallt har genererat fler poäng. Och faktum är att Bengtsson inte klarar av att konkurrera varken som innermittfältare eller yttermittfältare heller. Kanske är det helt enkelt så att Pierre inte har det fotbollskunnandet som krävs för att spela i AIK?

Likväl känns det surt att behöva släppa Pierre. Inte bara för att man unnar honom framgång, speltid och en ny miljö, utan också för att AIK behöver bevisa att man klarar av att förädla talanger. Massor av pengar pumpas in i Väsbyprojektet och för att det ska ge avkastning på lång sikt måste AIK lyckas omvandla talanger till allsvenska stjärnor. Det är uppenbarligen lättare sagt än gjort.

Innan Mikael Stahre kom till AIK var han känd som en talangfrämjande tränare. Det måste han fortsätta vara. Självförsörjning handlar om att våga spela med sina talanger snarare än att köpa in motsvarande kvalité, trots att kraven på kortsiktiga resultat är hårdare i AIK än någon annanstans. Samtidigt har underliggande ”instans” i näringskedjan, nämligen Väsby, ett stort ansvar när det gäller att ta tillvara på spelarnas talang. AIK kommer aldrig att kunna använda talangfulla spelare i A-laget om de inte visar relativt omgående att de håller måttet.

Härnäst i ledet talanger som förväntas ta steget i en AIK-elva är Viktor Lundberg, Kevin Walker, Niklas Backman, Pontus Engblom och Daniel Gustavsson. I år har ingen av dem varit i närheten av kontinuerlig speltid (inte så konstigt för Walkers del, givetvis). Nästa år bör det vara dags för åtminstone någon av dem.

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hur får vi våra talanger att lyckas?

 1. Ängby skriver:

  Bra skrivet, en annan aspekt på problemet är…hur får vi talanger att skriva på, om de ser att andra inte lyckas.

 2. Mauritz skriver:

  Jag minns Pierre som mycket lovande innermittfältare. Och jag vet att många inte håller med om att det är där han ska spela, men jag ser honom definitivt som en innermittfältare. Men han har inte fått lira där ordentligt sen Royal League. Mycket trist om vi släpper honom.

 3. Markus skriver:

  Problemet med Bengtsson är att han verkar ha låst sig i AIK. Och det går knappast att säga att han inte fått chansen. Det känns som varje gång han spelar så vill han visa för mycket, men han saknar det rätta lugnet och framförallt rutin. Han kommer må bra av ett miljöombyte och just nu vore det en win-win situation även för AIK. Tyvärr måste man ändå säga, för han har stor potential fortfarande. Speciellt som v-back i min mening.

  Annars tycker jag inte Pierre behöver stå som ett symboliskt misslyckande för AIK:s talangutveckling. Det är så pass många spelare i AIK som har ett förflutet i Väsby som trots allt spelar match efter match. Det är fortfarande ett väl fungerande sätt att få fram truppspelare. Men visst skulle det vara roligare om vi kunde få fram en riktigt framstående spelare för en gångs skull.

 4. Fredrick Larsson skriver:

  Jag tycker det är, rent ut sagt, fördjävligt dåligt att en spelare som Bengtsson inte ska kunna få plats i truppen. Men aja. Avgå alla.

 5. Marcus skriver:

  Det är talangerna som måste vara tillräckligt bra när de flyttas upp. Steget är ju snarare tiden innan steget till a-laget. Det är därför Väsby nuförtiden finns.

 6. Daniel Olemyr skriver:

  Man ska ju även komma ihåg att Väsby-samarbetet fortfarande är väldigt ungt. Jag tror inte att det finns någon bättre skola för talanger än seniorfotboll på hög nivå. Man kanske är lite otålig. Men man ser ju hur övriga topplag sprutar ur sig unga talanger som tar plats och t.o.m. dominerar i deras respektive elvor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *