Ang. Joakim Halls blogg – öppenheten får stå tillbaka

När Mikael Stahre tillsammans med Björn Wesström tillträdde efter Rikard Norling-staben i slutet av förra året var man tydliga med att AIK skulle bli en öppen klubb som släppte supportrar och media närmare inpå laget. En inställning som välkomnades av många och som dessutom har efterlevts mycket väl, vilket jag även har personlig erfarenhet av som skribent på Svenska Fans.

Men öppenhet är inte enkel och när det kniper och börjar bli jobbigt är det lätt att man väljer den enklaste vägen; skrika efter murar och taggtråd. Idag tog AIK, via en viss ledare, ett steg tillbaka mot den slutna, stängda AIK-världen när man skällde ut Joakim Hall och anklagade denne för att ” rövknulla spelare och ledare” i klubben. Uttalandet i sig är korkat och tragiskt. Att AIK från officiellt håll väljer att spotta på en av klubbens mer hängivna supportrar är inget annat än skamligt och pinsamt. Nummer 1 var det, va?

Vad AIK inte verkar ha begripit är alltså att öppenhet och kontroll inte går att kombinera. Väljer man att vara öppen så väljer man att släppa kontrollen. Så enkelt är det. Om AIK har haft ett problem med Joakim begriper jag inte varför man har undvikit att lösa situationen. Ett möte med enkla riktlinjer i ett tidigt skede hade antagligen lett till att man aldrig hamnat i den här situationen. Och i vanlig ordning har AIK missbedömt opinionen. Just nu är det folkstorm på GF.

Joakim Hall, som nu har bestämt sig för att sluta blogga, var den första, men definitivt inte den sista, som kommer att följa AIK på nära håll för att rapportera till omvärlden framöver. Så ser det ut idag och den uppkomna situationen är ytterligare ett exempel (Kaveh Kohshahi var det första) på att klubbarna inte lyckas hantera att bevakningen av klubbarna har nått en ny dimension.

I längden är det är bra för AIK att bevakningen breddas och kommer ifrån andra källor än de officiella. Det driver intresse, för laget och supportrarna närmare varandra och visar vilket enormt engagemang det finns kring klubben. Och om AIK vill ge sig själva epitetet storklubb och om spelarna vill fortsätta betraktas som stjärnor och förebilder får de helt enkelt börja vänja sig. Jag hoppas att AIK, för öppenhetens skull, kommunicerar officiellt att klubben inte delar ledarens hållning.

Det här inlägget postades i Fotbollspolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Ang. Joakim Halls blogg – öppenheten får stå tillbaka

 1. Mjällbys Kaptensbindel skriver:

  Bra skrivet! ”Väljer man att vara öppen så väljer man att släppa kontrollen”. Det är pudelns kärna. Bulten talar ju antagligen inte för hela AIK:s A-lag utan använder den gamla beprövade dagisnivåtaktiken ”alla andra tycker också du är dum” när det i själva verket mest är Bulten själv som är lack på Jocke Hall som med glimten i ögat drivit om honom i bloggen för ett tag sedan.

  De övriga petitesserna som Jocke skrivit om är ju så banala att de inte kan finnas en rimlig chans att de har rest ett kollektivt agg mot Jockes blogg i AIK-truppen…

  QUE SERA!

 2. Mikael Larsson skriver:

  Man kanske bara vill tillåta så kallade ”Ja-sägare” på den öppna delen, alla andra får hålla sig på den gamla stängda delen på andra sidan muren.

 3. Daniel Olemyr skriver:

  @Mjällbys kaptensbindel,

  Tack. Har också svårt att se hur spelarna skulle kunna vara upprörda över vad som stått i bloggen. Möjligen Dulee ang. ryktessprindningen om hans utekväll häromveckan.

  @Mikael,

  Jo det blir ju så. Öppenhet är svårt och det kommer att ta tid innan både klubb och supportrar hittar en balans som känns bra för båda parter. Men i längden tror jag att öppenhet är positiv, till och med nödvändig, och jag gissar att Wesström och Stahre delar en sådan uppfattning.

 4. Joakim Hall skriver:

  Tack Daniel.

 5. Christian Tamker skriver:

  Bra skrivet! Ett känsligt ämne just det som du påpekar, kontroll och öppenhet. Var går gränsen etc. Tror att det är bra att du skriver om det!

 6. HugeHedon skriver:

  >> via en viss ledare, ett steg tillbaka mot den slutna, stängda

  Vadå ”ledare”? ”Anställd” kanske, men ”ledare”?

  >> Att AIK från officiellt håll väljer att spotta på…

  Vadå ”officiellt håll”? Det här var väl högst inofficiellt? Ta det lite lugnt, överord hjälper ingen vart.

  Håller förvisso med om mycket av det du/ni säger. Kom dock ihåg: AIK kan ännu inte ha *total* öppenhet, man får försöka måste finnas en balans. Jag tycker episoden med vattenspridaren var ok att skriva om, men skribenten kanske inte hade behövt trycka så på att den anställde var dålig på engelska, särskilt då den senare tydligt gav uttryck för att situationen var pinsam (”blogga inte om detta, snälla”)..

  Jag tycker både skribenten och den anställde har anledning att fundera lite på detta. Inte bara en av dessa alltså, utan båda.

 7. Daniel Olemyr skriver:

  @HugeHedon

  Ledare (vilket än en normal benämning på någon i ledarstaben i ett fotbollslag) eller anställd – spelar det någon roll? Och i mina ögon är en ledare/anställd i sin yrkesroll en officiell företrädare för klubben. Det är inga konstigheter överhuvudtaget, tycker jag, även om själva samtalet är att betrakta som inofficiellt.

  Det handlar om balans, precis som du säger. Men det gäller mellan klubben och supportrar (likt Joakim). Rent principiellt däremot. Väljer man att vara öppen så väljer man att släppa kontrollen. ALla som är på Karlberg måste inte nödvändigtvis vara supportrar – en verklighet man tvingas hantera om man vill vara öppen (vilket man givetvis ska sträva efter att vara).

  Tack till alla som kommenterar, fortsätt gärna med det! 😉

 8. Garuda skriver:

  Jag tycker det var rätt gjort av klubben att säga ifrån. Man ska inte tolerera att en snubbe snyltar på andras förtroenden och säljer ut klubben hur som helst. Dessutom är vi mycket öppnare nu än någonsin. Se bara på Antonios ankomst där vi till och med fick följa med in i hans privata lägenhet samt där han ligger halvnaken på britsen under en högst personlig läkarundersökning. Hur öppet skall det vara egentligen, och var går gränsen mellan öppenhet, arbetsmiljö och personlig integritet? Joakim Hall valde själv att lägga ned sin blogg. Blanda inte in AIK i det.

  All heder till både Bulten och Joakim för deras engagemang och för allt de gör och har gjort för klubben!

 9. Daniel Olemyr skriver:

  Möjligen var det rätt att säga ifrån men inte på det sättet – oerhört oprofessionellt. Vet att vi är öppnare än någonsin, men med det ska vi inte tro att vi kan kontrollera öppenheten för det kan vi inte. Vill vi vara öppna får vi lära oss att hantera konsekvenserna.

  När det gäller gränser tror jag att klubben och dess bevakare hittar en bra balans sinom tid. Vi ska komma ihåg att vi bara är i början av den utveckling som har lett till att laget idag är mer bevakat än något lag tidigare i historien.

  Passar också på att hålla med Garuda. All heder till Joakim och Åke Andersson. Den här situationen ska inte få stämpla någon av dem för all framtid.

 10. Andis skriver:

  Jättebra skrivet!
  Dags för klubben AIK att sätta ihop en policy för vad som gäller framöver när klubbens fans följer laget tätt och dessutom rapporterar allt de ser. Här krävs tydliga riktlinjer för ledare och spelare när gränsen mellan fans och massmedia alltmer suddas ut. Föreslår att klubben har kvar öppna träningar där allt är öppet att rapportera och kanske stänger 1-2 träningar i veckan där ingen annan får komma in, kanske en gyllene medelväg….

 11. Marcus skriver:

  Att ha en policy om att ”inte skämta om ledare i blogg” vore ju bara löjligt.

 12. Daniel Olemyr skriver:

  @Marcus,

  Haha, ja det håller jag med om. Var väl inte riktigt så jag tänkte mig heller.

 13. Fredrik Ymer skriver:

  Det gäller samtliga klubbar av ”storlek” i Sverige. Klubbarna är rädda för att exponeras allt för mycket och ”stryper informationen, ändå blir det fel (läs om Hammarbys Infochef).
  Trots allt inder en del i dessa klubbar att om supportrarna bryr sig, skriver och har åsikter så gagnar det ju faktiskt klubben i långa loppet…

 14. Daniel Olemyr skriver:

  @Fredrik,

  Så är det ju. Jag tror att vi befinner oss i en övergångsperiod än så länge. Kubbarna är helt enkelt ovana vid exponeringen. Ska väl ändå tilläggas att detta är utagerat nu och att AIK fortsätter att vara en väldigt öppen förening under Stahre/Wesström.

 15. Fredrik Ymer skriver:

  @ Daniel
  Det är numera inte speciellt påtagligt i Helsingborg heller, förutom då det gäller lokalpressen, som inte har samma ”tillgång” många gånger som vi fristående. Men visst märks det att klubbarna har svårt att hantera alla dessa nya info-sajter som dyker upp. Trots att de faktiskt får mer positiv respons av det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *