AIK tar kontroll?

På i princip varenda sportsida kan man läsa att AIK tvingas göra en kontrollbalansräkning. Av naturliga skäl håller jag mig undan ekonomiska spörsmål i den mån det går, men det gäller AIK kräver ekonomifrågan ändå ett visst engagemang.

Svenska Fans länkar begreppet till Wikiepdia där man förstår att AIK tvingas (enl. Aktiebolagslagen) till kontrollbalansräkningen efter klubbens egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet.

Att döma av spontana reaktioner i kommentarsfält och diverse forum låter det hela värre än det är. Ändå sprider nyheten oro i kroppen. Givetvis hade det varit bättre om AIK hade sluppit räkna om finanserna överhuvudtaget.

Av ordet kontrollbalansräkning att döma kan man luras att tro att AIK genom att räkna om tar kontroll över de ekonomiska svårigheter som har präglat klubben sen tidernas begynnelse. Så är det inte, men förhoppningsvis får nyheten AIK-supportrarna att förstå allvaret i den ekonomiska situationen.

AIK kommunicerar numera snabbt och effektivt, via en hemsida som äntligen fungerar. Kort efter att jag läste om nyheten på Dagens Industri mailade jag Annela Yderberg för att få klarhet. Istället för att svara bara mig och de andra som antagligen också mailade skickade AIK ut en kort intervju med Yderberg via aikfotboll.se.

I den intervjun är det framförallt ett stycke som vi bör begrunda och fundera över:

Det som är betydligt mer osäkert är matchintäkterna. Vi har gjort restriktiva antaganden men vi anar oroande tendenser på fortsatt nedgång på publiksidan. Vi är beroende av att vi har mycket folk som besöker våra matcher – publiken är alltså jätteviktig för oss. Vi hoppas verkligen att så många som möjligt vill komma och heja fram laget till seger på Råsunda! Det hjälper både spelet och ekonomin.

Nu är det dags att sluta förutsätta att vi är en storklubb men en stor och trogen publik. Vår publik är lika känsla för svängningar i såväl den privata kassan som i det spel AIK presterar. Därför måste vi trogna sluta leden, dra med oss våra AIK-polare och se till att AIK fyller läktarna den här säsongen. I annat fall har vi ett dystert ekonomiskt resultat att vänta i början av nästa år.

Köp säsongskort! Köp lösbiljetter! Köp souvenirer! Köp en sjysst vår-piké på Terrace! Konsumera AIK utav bara helvete helt enkelt!

Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till AIK tar kontroll?

 1. jonte skriver:

  Vi borde kunna sälja mycket mer souvenirer.. varför har inte alla en matchtröja. Engelska lag säljer matchtröjor som smör för fan!

 2. Daniel Olemyr skriver:

  Personligen tycker jag att souvenirutbudet är jäkligt skralt. Jag har matchtröjan och en T-shirt. Det är liksom det enda som har fallit mig i smaken.

 3. Markus skriver:

  Kanns anda lite positivt att hardcore-fansen verkar ha stor vilja att lagga lite extra pengar pa AIK nu i nodens tider.

  Kanns som det ar helt ratt av AIK att ga ut med detta ”nodrop”. Det finns mycket sparkapital att hamta i supporterleden och ledningen ar smart nog att inse det.

 4. Daniel Olemyr skriver:

  Ja. Det återstår ju dock att se hur mycket folk verkligen skrider till verket.

  Sen är ju många av AIK:s ”produkter sådär”. Ex: Uteserveringen. Var där innan matchen mot Häcken. Man hade kunnat trycka in massor av bord i solen och låtit serveringen se mer inbjudande ut med massor av folk. Men det stod två små träbänkar i mitten. Övriga fick stå och luta sig mot en vägg. Det är för dåligt.. Men ölen var kall och god!

 5. TeljeGnagare skriver:

  Ingen fara på taket. AIK visste att resultatet skulle bli dåligt för första kvartalet. Om grabbarna fortsätter vinna matcher kommer det komma folk till borgen!

  KROSSA DIF!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *