Årets första favoritskap

När AIK åker till Göteborg ikväll för att ta sig an nollpoängaren Örgryte, utan såväl Allbäck som Santos, gör man det som solklara favoriter. Man skulle kunna tänka sig att optimismen flödar. En snabb överblick av supporteropinionen ger dock en annan bild. AIK kommer att få det tufft mot Örgryte ikväll.

Varför svenska lag har så svårt att bära ett favoritskap, varför man hellre skjuter över trycket det innebär på någon annan och varför man presterar bättre när förväntningarna är lågt ställda, varför svenska supportrar snabbt börja tvivla när det går lite för bra – det förtjänar ett eget blogginlägg. Kort kan man spekulera i att det hela går tillbaka till pojkåldern. Svenska fotbollsspelare tränar inte på att vinna, lär sig inte att hantera press, lär sig inte att offra vad som krävs för en seger. I Sverige är det viktigaste att man har roligt. Gott så – men sker det på bekostnad av en odlad vinnarkultur? Det skulle jag kunna tänka mig att tro.

I AIK har vi sett otaliga exempel på spelare som inte klarar av pressen det innebär att spela i svartgult. En press som utländska spelare, likt Jorge Ortiz och Ivan Obolo skrattar högt i ansiktet. Att pressen skulle vara så våldsamt hård i AIK är väl snarare än myt vi gärna odlar om oss själva. Eller åtminstone inte värre än att en professionell spelare ska kunna klara av att hantera den.

Inför matchen ikväll har AIK vunnit tre av fyra matcher medan Örgryte står på noll pinnar och 1-12 i målskillnad. Pessimisten inflikar snabbt att Örgryte har varit duktiga i det offensiva spelet mot både GAIS och Göteborg. Att Örgryte kommer att samla sig defensivt ikväll och antagligen gör en bra match mot AIK skulle jag kunna skriva under på. Däremot hoppas jag att Stahre tar favoritskapet till sig, lär sig av det och låter spelarna lära sig av det. Om ambitionen är att vara Nordens ledande fotbollsklubb är det en förutsättning att man klarar av att vara favoriter. Inte likt Haglund eller Bergstrand skicka över det på någon annan så fort det hettar till och börjar bli jobbigt.

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *