Så blir AIK ungdomsakademi ledande i Sverige

I december, strax innan jul, offentliggjorde AIK att man satsar på en ungdomsakademi. I samband med offentliggörandet uttalades också visionen:

Sveriges ledande fotbollsklubb för utbildning och fostran av unga spelare och ledare – hur man än mäter.

Elias Mineirji utsågs till chefstränare för akademin – i våra ögon ett anonymt namn. Av den anledningen kontaktade vi Elias för att låta honom berätta mer om vem han är och hur han ska se till att akademin infriar sina mål.

Elias Mineirji är 39 år gammal, gift och har två söner vilka bägge spelar i AIK. Själv började han spela i AIK som tolvåring och lyckades vinna den allsvenska ungdomsserien två gånger, tillsammans med spelare som Johan Mjällby, Tomas Lagerlöf och Peter Hallström.

– Men själv kom jag aldrig upp i de nivåerna som dessa killar, utan fick nöja mig med två A-lagsmatcher (en cupmatch och en träningsmatch) och ett dussin B-lagsmatcher.

Tränarkarriären i AIK inledde Elias säsongen 2000, då äldste sonen började spela fotboll. Samtidigt tränade han Hagalunds A-lag. Men efter inblicken i ungdomsfotbollen insåg han snabbt att det var vad han ville hålla på med.

– Leif Karlsson (sportchef, ungdomsfotboll/utveckling) gav mig uppdraget att ta hand om AIK:s P92 utvecklingslag. År 2006 anställdes jag på heltid som ungdomskonsulent i AIK FF samtidigt som jag tränade P92. År 2007 blev jag chefstränare för all pojkfotboll och 2009 ansvarig för vår nystartade ungdomsakademi.

Du har tidigare sagt att AIK ungdomsakademi ska erbjuda en fotbollsutbildning som är i klass med de bästa i Europa. Hur uppnår vi detta?
– För att uppnå det så måste vi uppfylla några viktiga kriterier som t ex ett bra samarbete med en skola (Råsunda skola) som är knuten till klubben, ha tränare med hög utbildning och lång erfarenhet, bra träningsförutsättningar (Skytteholms IP, konstgräs), att spelarna/lagen matchas mot de bästa lagen i Sverige och i Europa och att saker som material, kläder och kost övervakas centralt så att det håller hög kvalité.

Elias har besökt såväl engelska som danska och franska klubbar i jakt på inspiration och intryck för att kunna utveckla AIK ungdomsakademi på ett framgångsrikt sätt. Han menar att definitionen av vad en ungdomasakademi är varierar.

– Många klubbar i Sverige som kallar sig för akademi, när de kanske har ett extra träningspass i veckan eller att man privat kan köpa sig träningar från en privat anordnare mm. Det uppfyller i min mening inte akademi-syftet. Däremot avundas jag många europeiska klubbar och deras förutsättningar; inomhus- och utomhusplaner med olika underlag, egna klubbhus med omklädningsrum, fyslokal, samlingsrum för spelare, café för spelare och föräldrar med mera, som endast ungdomslagen använder. Men när det gäller hur lagen tränar och kvalité på tränare tycker jag vi i Sverige håller hög klass i förhållande till de klubbar jag har besökt.

Har ni satt några kvantitativa mål för verksamheten, exempelvis, x antal spelare ska gå ifrån ungdomsakademin till A-truppen inom x år?
– Vårt mål är att fostra spelare först och främst till vår junior-trupp. Därifrån ska de sedan ta steget till vår A-lagsverksamhet (läs Väsby U och AIK-A). Varje år räknar vi med att ca 8 spelare ska ta en J-truppsplats och där vara framstående och utvecklas så pass mycket för att kunna ta nästa steg.

Frågan om tidig elitsatsning, det vill säga att scouta och sålla bland spelare redan i 10-årsåldern, är alltid aktuell och flera europeiska klubbar jobbar enligt en sådan metod. Vilken är din hållning i frågan?
– Jag är helt emot elitsatsning och värvningar vid tidiga åldrar. Har man en bred verksamhet med 70-150 spelare i varje åldersgrupp, som de flesta klubbarna har, så ska man klara sig utan att behöva scouta spelare och börja elitsatsa tidigt. Däremot tycker jag att man vid åldern 11-16 kan komplettera trupperna med spelartyper man saknar. Jag ser hellre att man vid 10-11 års ålder nivågrupperar träningar och matcher i två nivåer så att spelarna får utvecklas i sin takt. En spelare som inte har kommit lika långt som en annan kan inte utvecklas om han/hon inte får lyckas med dribblingar, göra mål och så vidare.

Elias menar vidare att kontinuitet är en viktig komponent för att unga spelare ska kunna lyckas på lång sikt.

– Vi har valt att starta akademin i 11 års ålder och där ha en bred trupp med två jämna 7-manna lag. Vi har också valt att ha samarbete med övriga lag i åldersgruppen för att kunna flytta upp spelare i akademin då vi vet att spelarna utvecklas i olika takt. Om alla skulle göra på samma sätt kring just denna fråga så skulle vi slippa hetsen som finns bland föreningar och föräldrar. Som det ser ut nu så byter många spelare klubbar beroende på hur mycket klubben/laget vinner. Jag har exempel på flera duktiga spelare som har bytt klubb 4-5 gånger under 3-4 år, rest långa vägar till träningar och match och sedan helt slutat eller tappat i utvecklingen. Det kan inte vara bra för våra talanger. Klubbarna och föräldrarna bränner tyvärr ut dem för tidigt.

Med begränsade resurser; tror du på att rikta insatserna på bredd i verksamheten, på bekostnad av att varje spelare tillägnas mindre resurser, eller att välja ut ett mindre antal individer, de mest lovande spelarna, där varje spelare tillägnas mer resurser?
– Jag får nog svara diplomatiskt sett på mitt tidigare svar, där bredden ger eliten. Har vi inte bredden så får vi inte fram eliten, däremot måste vi även få resurser till eliten för att kunna ge de spelarna optimala förutsättningar (läs akademin).

På senare tid har svenska spelare kritiserats för att sakna vinnarmentalitet. Lars Lagerbäck menade bland annat i senaste numret av Offside (2008/02) att svenska spelare måste lära sig att vinna. I AIK sägs den stora pressen på spelarna vara en anledning till dåliga resultat. Elias tror att vinnarmentalitet är något som kan tränas upp.

– Absolut, man kan skapa vinnare med olika enkla medel genom att t ex lägga in tävlingsmoment på träningar som sedan ger effekt på matcherna. Det jag saknar är att man inte tar för sig tillräckligt mycket, både verbalt och fysiskt. Där är det stor skillnaden om man jämför internationella lag och svenska lag.

Till sist, hur tror du att det går för AIK i Allsvenskan i år?
– Hjärnan säger 3:a eller 4:a, hjärtat säger SM-guld.

Det här inlägget postades i Fotboll, Intervju och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Så blir AIK ungdomsakademi ledande i Sverige

 1. JO skriver:

  Elias känns som rätt man att styra över juniorerna!

 2. Marcus Å skriver:

  Elias Mineirji tror jag mycket på. Får ett bra intryck av honom i den här intervjun. Bra jobbat Daniel!

 3. Victor skriver:

  Tack för intervjun. Elias ger ett bra och sympatiskt intryck.

 4. Oscar skriver:

  Vem faan e Peter Hallström?

 5. Ängby skriver:

  Peter tillhör guldlaget -92. Han va en mkt lovande spelare, men valde att sluta i AIK. Sägs tillhöra kategorin ”Gabriel P” dvs att inte palla trycket.
  Har för mig att han så småningom gick till do och blev en tongivande mittback i deras sejour i superettan och var med omm ta upp dem till allsvenskan

 6. Daniel Olemyr skriver:

  Tack för alla kommentarer, kul med feedback!

  @Ängby

  Bra att du fyller i kunskapsluckor när behov uppstår! Sånt gillar vi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *