Hagenbjörk om den nya webbplatsen

Alltsedan AIK:s fotbollssektion lämnade aik.se för att istället skapa en egen webbplattform, aikfotboll.se, har den nya webbplatsen kritiserats hårt. Den har varit långsam, stundom legat helt nere och framförallt kostat orimligt mycket pengar i utvecklingskostnader.

Även AIK har kommunicerat att man inte varit nöjd med webbplatsen, varför man nu har valt att göra om sidan ytterligare en gång. En av de som har varit med i utvecklingsarbetet av aikfotboll.se, version två, är Anders Hagenbjörk. AIK-bloggen kontaktade Anders för att ställa några frågor om den nya webbsidan.

På vilket sätt har du varit involverad i den nya sidan?

Jag var del i en referensgrupp som sammankallades i höstas, referensgruppen skulle komma med synpunkter och idéer på nuvarande aikfotboll.se, för att göra den bättre. AIK Fotboll är en ovan beställare av webblösningar, vilket inte är det minsta konstigt, den kompetensen finns inte på kansliet. Hursomhelst fick jag därför rollen som beställarstöd genom bolaget Obiq som jobbar med webbutveckling, där jag är projektledare.

Tillsammans med AIK skulle vi ställa krav på dåvarande leverantören och arbeta fram en kravspecifikation för fortsatt utveckling av aikfotboll.se. Det hela ledde till att AIK inte förlängde avtalet med dåvarande leverantör, utan valde istället Obiq för fortsatt utveckling. Tillsammans med främst Fredrik Lagerman och Sophie Josefsson på AIK Fotboll satte vi oss ner för att se på vad AIK egentligen behöver, och framförallt… vad som var möjligt att göra inom ramarna för den del av budgeten som fanns kvar.

Vi på Obiq har sedan gjort den grafiska formen samt utvecklat tekniken bakom, skräddarsytt efter AIK:s behov.

Hur har ni tänkt när ni har byggt sidan och hur har ni gått tillväga för att det ska bli rätt den här gången?

En stor del av projektets tid har lagts ner på att gå igenom, bit för bit, vad AIK Fotbolls webbplats ska innehålla och vad man verkligen behöver. Vad är intressant? Vad vill man kunna kommunicera? Vad vill folk läsa? Hur ska man tjäna pengar genom webbplatsen? Vilka ska uppdatera webbplatsen? Utefter detta sammanställde vi en rad krav som webbplatsen skulle uppfylla, och som var rimliga att uppfylla inom ramarna för budget. Vi har haft löpande avstämningar med AIK Alliansen, en referensgrupp där det ingår AIK:are med olika sorters webbkompetens samt några av dom som jobbar med aik.se. På detta sätt hoppas jag att vi har skapat en webbplats som kommer att kännas bra. Det är viktigt att aikfotboll.se känns mer som än klubbsida än en sida för ett börsnoterat bolag, dock är en av dom centrala kraven att webbplatsen ska vara inkomstbringande genom bl.a. annonser.

Varför fungerade den tidigare sidan inte på ett tillfredställande sätt?

Den tekniska plattformen som webbplatsen är byggd på var inte optimal för ändamålet, vilket har gjort att begränsningarna har vart fler än möjligheterna. Vidare har inte sidan klarat av besökartrycket, vilket har berott på felaktiga serverkonfigurationer etc. Att uppdatera nyheter och ändra innehåll har vart svårt och avancerat vilket gjort sidan krånglig att underhålla.

Vilka funktioner på sidan har ni fokuserat särskilt på?

Det viktigaste har vart användarvänlighet för dom personer som ska administrera och uppdatera webbplatsen. Kravspecifikationen har vart inriktad på att hantera funktioner för dom olika delarna av AIK Fotboll, olika innehåll för herrar, damer, juniorer etc. En annan viktig del är att den grafiska formen ska ge en stark AIK-känsla.

Kan du kort beskriva hur sidan är uppbyggd rent tekniskt.

Obiq har byggt webbplatsen på .NET-teknik, som i princip är industristandard. I övrigt har vi använt moderna tekniker som t.ex. Ajax, jQuery och Flex, för att få webbplatsen att kännas modern med ett tidsenligt användargränssnitt. Administrationen sköts via ett skräddarsytt publiceringsgränssnitt, ett s.k. CMS. Vi har tagit höjd, rent tekniskt, för att i framtiden kunna lägga till fler av AIK:s sektioner i samma lösning. Detta är något vi hoppas kommer ske, det vore naturligt om alla AIK:s sektioner fanns samlade på samma webbplats. Webbplatsen är inte byggd på en plattform som gör att AIK Fotboll binder sig till fasta licenskostnader, detta är dels ett resultat av att budget har vart klart begränsad.

Hur har ni tänkt gällande designen?

Nya aikfotboll.se ska förmedla en smakfull AIK-känsla, vår förhoppning är att den ska kännas modern och inte skapa frågetecken om vilket fotbollsklubb det är frågan om.

Kommer sidan att lanseras innan premiären?

Webbplatsen är nu inne i en testperiod. Det är viktigare att allt fungerar bra, än att släppa något bara för att hinna till premiären.

Är det något övrigt intressant du vill tillägga?

Jag var med och gjorde aik.se 2000-2001, det är mycket som har hänt sedan dess, både inom AIK och i webbvärlden. Budgeten för det här projektet har varit liten, och vi har haft lite spelrum för att ta ut svängarna. Webbplatsen kommer inte vara någon revolution med den kommer dock att tillgodose det som är mest nödvändigt; nyheter och artiklar från och om AIK Fotboll. Vi har tillsammans med AIK Fotboll gjort en lång lista på funktioner som vi vill få in i framtiden på webbplatsen. Några nyheter har vi dock fått in redan nu…

Det här inlägget postades i Fotboll, Intervju och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Hagenbjörk om den nya webbplatsen

 1. TobyMcfly skriver:

  Forza HTML-Anders! Tänk om han fått dra i trådarna från början då hade AIK varit många miljoner rikare. Hoppas de styrande i AIK tar lärdom av att inte underskatta sina supportrar i framtiden.

 2. Peter skriver:

  Har bara följt den här sidan i någon vecka. Men jag måste säga att ni gör ett grymt jobb.

  Väldigt mycket läsvärt, och såna här intervjuer som man kanske inte hittar på andra AIK-sidor eller från officiellt håll upskattas väldigt mycket.

  Fortsätt så!

 3. rille skriver:

  Ska bli så skönt att slippa gamla sidan……..

 4. CSV_STHLM skriver:

  Bra jobbat Anders, tänk att fiskekunskaperna skulle komma till använding en dag!

 5. oscccar skriver:

  Mr HTML!!

 6. Pingback: Hagenbjörk om den nya webbplatsen | AIK-BLOGGEN | fantasysports.se

 7. Daniel skriver:

  @TobyMcfly,

  Det är inte helt omöjligt. Men man har uppenbarligen lärt sig av sina misstag och förhoppningsvis slipper vi liknande fadäser i framtiden

  @Peter

  Tack som fan – det värmer! Vi hoppas att det ska bli ännu bättre.

  Daniels senaste blogginlägg..Hagenbjörk om den nya webbplatsen

 8. Marcus Å skriver:

  Bra intervju och initiativ Daniel.

 9. Pingback: Ny version av AIKfotboll.se | AIK-BLOGGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *