Strategiskt beslut att satsa på damerna

Som de flesta nog har sett har jag tillsammans med Christoffer Roghult publicerat en intervju i två delar med Annela Yderberg på SvenskaFans under veckan. Jag har med spänning följt upp kommentarer för att snappa upp både uppmuntrande omdömen och eventuella följdfrågor.

Märkligt nog kom många av kommentarerna att handla om damfotboll – antagligen mot bakgrund av att Annela är kvinna. Vissa av kommentarerna var direkt korkade, andra fanns det mer substans i. Ska AIK Damfotboll verkligen ha lika mycket utrymme som herrarna på aikfoboll.se. Jag skickade iväg ett mail till Annela och följde upp några funderingar, som utöver damfotboll också behandlade budgeten 2009, organisationen, webbprojektet och arenafrågan.

När det gäller damverksamheten menar Annela att AIK har valt att satsa på damerna för att göra AIK Fotboll mer komplett:

– Vi har fattat ett strategiskt beslut på styrelsenivå att satsa på damerna. Ett sätt att marknadsföra och öka intresset för AIK:s damer och deras verksamhet är att de exponeras. På så sätt kan vi knyta till oss ytterligare samarbetspartner och förhoppningsvis väcka intresse för damfotboll och på så sätt rekrytera publik. I dagsläget så är vi så lyckligt lottade att vi har en ideell kraft som gör ett alldeles utmärkt arbete med att bevaka damerna så det påverkar inte våra resurser inom Media. Damernas verksamhet utvärderas givetvis kontinuerligt på precis samma sätt som all annan verksamhet.

Men är det inte mest rimligt att pengar som herrverksamheten drar in går tillbaka till herrarna, eftersom intresset för dessa är påtagligt större?
– Damerna är ju inte så kostsamma som herrarna är, det kan man enkelt konstatera. T ex. är det sportchefen som också är marknads- och försäljningsansvarig och sköter dessa delar av arbetet för damerna. Damerna skall vara helt självförsörjande 2010 och så ser det ut att bli. Vi knyter till oss nya typer av samarbetspartner som vill jobba just med damerna, samarbetspartner som vi inte skulle ha kunnat nå på annat sätt.

En annan kommentar handlade om risken att stå utan såväl ordinarie sportchef som VD under så lång tid. Annela håller med om att det inte är ultimat, men bättre än att skynda fram ett beslut.

– Björn har agerat som sportchef och jag har agerat som VD. Till det har styrelsen fått ta en del av arbetet under den här perioden. Det är givetvis inte någon bra lösning på lång sikt men det har fungerat bra hittills. Fördelen är att vi aldrig behövde gå utan sportchef och VD och att vi inte har behövt forcera rekryteringarna.  Det skulle kännas mer riskabelt att fatta förhastade beslut i rekryteringsarbetet än att säkerställa att det blir rätt.

Webbprojektet är en evigt återkommande fråga. Någon undrade hur man säkerställt att den nya webb-leverantören är bättre än den förra och hur man motiverar det.

– Vi har tillsatt en referensgrupp och tagit extern hjälp för att täcka upp för den kompetens som vi saknar själva. Delvis har vi tagit hjälp av de som tidigare varit med och byggt AIK.se. Denna grupp har hjälpt oss i valet av leverantör, en leverantör som är känd i AIK-kretsar och som är en av de som har varit med och byggt upp AIK.se. Dessutom har vi ett avtal som ser helt annorlunda ut, vi har gjort belastningstester, serverhallen är bättre testad och den här gången kommer vi inte forcera fram lanseringen. Vi har lärt oss en hel del av de misstag vi har gjort med andra ord. Kan också nämnas att vi har valt en mycket enklare lösning som vi kan bygga på med funktioner vartefter behov uppstår. Det är en lösning som vi vet inte blir något problem för leverantören att åstadkomma då de har gjort liknande arbeten tidigare. De referenserna hade vi inte avseende den tidigare leverantören.

Frågan om varför AIK väljer att hemlighålla sin budget lyftes också i kommentarerna. Annela svarar med att man inte vill avslöja hur man planerar att vända siffrorna med hänvisning till kampen med övriga marknaden.

– Det är ett beslut vi har tagit och det är så vi arbetar och det passar oss bra, inte minst med tanke på den konkurrenssituation vi befinner oss i. Vi är öppna med våra resultat men vi kommer inte att presentera vår ”taktik” i förväg.

Avslutningsvis ställde jag en fråga som berörde AIK:s eventuella intresse i Stockholms Stadion sedan nya uppgifter om dess framtid släpptes idag, vilka bland annat klargjorde att frågan om framtida drift och finansiering ligger öppen:

Hur ställer sig AIK till detta och vilka kontakter har tagits med Stadion? Detta är väl ett bättre alternativ rent geografiskt än Stockholmsarenan? Om dessutom löparbanorna försvinner måste väl detta vara något att följa upp?
– Vi försöker undersöka och utvärdera alla alternativ och det kommer vi göra även i detta avseende. Vi har en dialog med Stockholm stad men vi har inte diskuterat detta alternativ med dem (ännu).

Det här inlägget postades i Fotboll, Intervju och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Strategiskt beslut att satsa på damerna

 1. Daniel skriver:

  Tack. Ni gör ett grymt jobb med bloggen!

 2. Daniel (admin) skriver:

  Tack tack!

  Daniel (admin)s senaste blogginlägg..Strategiskt beslut att satsa på damerna

 3. Jonte skriver:

  Håller med bloggen är skitbra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *