Ett glas Jos

I premiären för Östra filosofers sällskap på AIKbloggen.se tillägnar signaturen T-bone en krönika till vår nya holländare från Finland.

***

Som en snöstrom kom han en januaridag… nä, poesi åt sidan, men man känner nästan för att tala i vers när man beskriver Jos Hooivelds intåg i alla AIK:ares hjärtan. Vi har i flera år saknat en ledare med ben av titanium och skalle av stål som skriker, gestikulerar och tar nödvändiga gula kort för att sätta stämpel på matchen och motståndare. En ledare som skriker på de lata och peppar de ambitiösa. Kort och gott – en ny Johan Mjällby.

Läste i CITY idag att Jos är med i Stockholms första elva, det vill säga en blandad kompott av AIK, Bajen, dif och BP. Vad som är roligast med detta är att ingen har sett Jos i mer än träningsmatcher och att dessa träningsmatcher har bjudit på minst sagt mediokert motstånd. Ändå har man skaffat sig uppfattningen om att Jos är AIK:s nästa storback. Undertecknad är inte sämre utan står med samma åsikt.

Visst skall man ta CITY:s journalistik med en nypa salt, men när Lindholm idag på SvenskaFans benämner Jos som en man för de större ligorna om han bara hade haft bättre fysik så får man genast en glädjetår i ögat. Redan nu ser man inom sig hur Jos glidtacklar en tysk djurgårdare så flätorna flyger, varpå han sedan plockar upp bollen och lägger en 40 meters kross till Gabbe och MÅL!

Varför har då denna man lyckats vinna hjärtan genom hela Solna med omnejd. Är det kvalitén? Hjärtat? Tillslaget? Nej, även om dessa egenskaper kan vara bra hos Josen, så har vi inte sett nog för att kunna bedöma det ännu. Nej, det som jag tror gör hans popularitet är hans sätt, hans pondus och hans utstrålning. Jos är en vinnare som blöder med sitt lag i motgång, och som korkar upp champagne i medgång. Han går in i varje fight, varje situation, övertygad om att den skall utfalla så som han önskat. Han är bestämd, han bestämmer!

För mig kom denna uppenbarelse när han i matchen mot Örebro blir utvisad. Eller rättare sagt, stunden innan han fick skåda rött. Han ser att Örebroaren går hårt åt en yngre medspelare i AIK ( Pontus Engblom), och går fram med bestämda steg och stirrar, käftar och tar smällen. Han gör inget felaktigt utan får själv sig ett strypgrepp, men han står upp för laget, för Pontus, för fansen. Han blir orättvist straffad, men går lika stolt och kraftfullt ut från planen. Han hör hyllningarna, men viker inte en tum från situationen, han tackar inte, han firar inte, han är förbannad.

Det är här som jag ryser till och känner; tack Björn, Ola, Rikard, eller vem det nu än var som insåg att den flygande holländaren är det som AIK saknat de senaste åren. Vi har finlir, vi har bollskicklighet och vi har talang. Numera har vi även ett stort glas med Jos!

I korthet:

Kevin Walker, startelvan? Japp!
Yussuf Saleh, kan han spela höger? Om så – stoppa in honom.
Kenny Pavey, Undrar vad han gjort mot bollen som gör bollen så arg på honom. Ovän är bara förnamnet. Hjärtat sitter dock som vanligt på rätt ställe.
Jorge Ortiz, djup oro, var är du, vad har hänt? Lårskador har vi dåliga erfarenheter av.
Tomi Maanoja, så jävla tråkigt, så jävla orättvist!

// T-Bone

Det här inlägget postades i Fotboll, Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett glas Jos

 1. Laxrom skriver:

  Som en solstråle i April… nä, poesi åt sidan, men det är skön läsning och jag är lyrisk över samarbetet/hopslaget mellan AIK-bloggen och ÖSF. Sveriges fotbollsblogg nummer ett, utan tvekan. Tveklöst.

 2. karl-johan skriver:

  Kan bara instämma – gillar bloggen skarpt och hoppas den blir något utöver det vanliga, om den inte redan är det. 😉

 3. Daniel skriver:

  Om den inte redan är något utöver det vanliga är ambitionen att den ska vara det! 🙂

 4. RubaNebo skriver:

  Grym blogg, och skön skildring av Josen. saknar dock inte Ortiz för fem öre, tror att det är viktigt att släppa fram lite ungt iår och skippa porslinskillar som Ortiz.

 5. T-Bone skriver:

  Jo, men Ortiz är en diamant, bara haft svårt under Norling. Han hade sina bottennapp under förra säsongen men även stunder då han glänsde.

  Sedan skall man inte glömma siffrorna, 8 assist är ändå ganska bra!

  Tack för berömmet i övrigt. Uppskattas

 6. Pingback: fifa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *