AIK-veckan, v.8

Varje vecka, till och med i kalla februari, skrivs det spaltmeter om AIK. AIK engagerar och AIK säljer. Och det är inte så jäkla lätt att hinna med och vara totalt uppdaterad vecka ut och vecka in. Därför satsar AIK-bloggen på ett smörgåsbord av veckans nyheter.

Välkommen till ”AIK-veckan” – precis som namnet avslöjar handlar det om några korta rader kring veckan som gick. Trots att premiärinlägget publiceras på en måndag är tanken framöver att motsvarigheterna till det här inlägget ska ligga uppe söndag kväll. Återkoppla gärna på upplägget!

Två träningsmatcher har avverkats i veckan. Den första spelades i tisdags mot Syrianska. Jag satt utan handskar och antecknade på ett iskallt Skytteholm. Okej första halvlek, näst intill outhärdlig andra. Matchrapporten läser ni här.

Den andra matchen spelades mot Örebro i lördags. En småtrevlig tillställning på ett stundtals vårlikt Skytteholm. AIK bjöd på riktigt bra februarifotboll och Christoffer Roghult åkte hem och skrev en minst lika bra matchrapport. Det har sagts förut, men tåls att sägas igen. Kevin Walker får ett genombrott i år, men är nog något år för ung för att ha en rimlig chans på U21-EM-truppen till sommarn. Om Walker mot förmodan lyckas knipa en plats finns han inte när AIK möter Peking den 27:e juni på Hallsta IP i Hallstavik. Dessutom blev det klart att AIK förlägger säsongens andra läger i Spanien, 15-21 mars.

Mål (framåt i synnerhet) har det varit ganska gott om i upptakten av Stahre/Wesström-eran.. Men mellan åren 1999-2009 har AIK varit Nordens målsnålaste lag enligt sportal.se.

Flera av spelarna i truppen har figurerat i både positiva och negativa mediesammanhang i veckan. Sundsvalls Tidning noterade att Pontus Engblom gjorde sitt första mål i AIK-tröjan. Dagens Nyheter är också observanta när de skriver om Jos Hooiveld och sagan om holländare i Finland till publikfavorit i Sveriges största supporterskara efter bara fyra träningsmatcher. Måste vara nytt rekord! Å andra sidan förtjänar holländaren lovorden och verkar vara precis den trygga ledarfiguren som AIK har saknat de sista åren. Daniel Tjernström har spelat sparsamt i säsongsupptakten men kan glädja sig åt att Expressens Mattias Lühr tycker att han är Allsvenskans hårdaste spelare:

Kan få benet halvt avsparkat i en närkamp, men ändå skakar han hand med killen som gjorde det sekunderna senare – och sen halta på i ytterligare tio minuter. Men aldrig nåt gnäll. Aldrig. Det går över, och går det inte över så gör det väl inte det. Tjernström är en spelare som aldrig säger sig ha uppfattat turbulensen och förändringarna som skakat AIK under alla hans år i klubben. Jag vet inte exakt vad det säger, men det säger ändå en hel del om Daniel Tjernström. Det är på planen det avgörs, liksom.

Måvaktssituationen är alltjämt osäker – att Daniel Örlund startade i lördags talar för att det är helt jämt mellan honom och Manooja, som lovar att kriga om förstaplatsen. Niclas Bergh är ute ur bilden (om han ens fanns med innan) sedan han åkte på en olycklig skada på träning i veckan. Synd för Bergh, som antagligen hade hoppats på utlåning eller försäljning innan säsongsstart.

Apropå skador. Ortiz borde vara tillbaka i full träning under kommande vecka, medan Bojan har en bit kvar till full körning. Men vem saknar Bojan på planen efter flera uppvisningar på kanterna av Saleh, Özkan och Mutumba?

Arenafrågan är fortsatt het, givetvis. I början av veckan klubbades detaljplanen av Swedbank Arena och bygget kan nu starta, om än oppositionen i Solna stad inte verkar nöjda med insynen i projektet.

Frank Ågren valdes till ordförande i SFSU. Agendan för organisationen beskrivs såhär:

Det finns en ganska lång lista med saker vi kommer att arbeta med, men vi kommer främst att fokusera på lite större saker: Förändring av Elitmanualen, Huliganlagen, 51%-spärren, publikservice, säkerhet, arenastandard, ståplats, pyroteknik… Ja, som sagt, det finns en rätt lång lista med saker som vi anser är viktiga att lyfta fram och förändra.

Det blir spännande att följa SFSU:s arbete. Inte minst därför att SvFF tvingas sätta på hörapparaterna och börja lyssna på supportrarna – annars väntar ännu större trovärdighetsproblem än innan.

Apropå problem. Den förre storägaren i AIK, Berth Milton, har efter tio års utredning vid Skatteverket bestämts betalningsskyldig till den nätta summan av 865 miljoner kronor.

Till slut. Glenn Hysén tippar Allsvenskan i Expressen och tror att hjärteklubben i blått och vitt har en bra chans att kamma hem titeln i år. Om AIK säger Hysén:

– Jag tror inte att de kommer att vara med och slåss i den absoluta toppen redan i år. Men att satsa på egna spelare är rätt på sikt. De har köpt och sålt massor för skojs skull i princip. Orkar de ta ett år som mittenlag kan det vara en riktigt bra satsning långsiktigt.

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *