”Kan aldrig kommunicera för mycket”

Ni som läser den här bloggen vet att jag har bloggat ganska flitigt om AIK:s kommunikationsverksamhet. För drygt ett år sen, den 8 januari 2008, tillträdde Sophie Josefsson tjänsten som kommunikationschef i AIK Fotboll. AIKbloggen.se har kollat av läget med Sophie inför ett nytt AIK-år och en ny säsong.

Berätta kort om din roll i organisationen och hur en vanlig arbetsdag brukar se ut.

Hm, skulle inte säga att det finns några vanliga arbetsdagar. AIK är ganska händelsestyrt. Men förutom att ha hand om alla samtal från pressen (som självklart är fler eller färre beroende på säsong eller om det hänt något extraordinärt), intervjuförfrågningar, och dylikt så arbetar jag med att skriva på hemsidan – ofta om sånt som inte är direkt fotbollsrelaterat utan mer om sånt som föreningen gör utöver träning och match. Pressreleaser, pressinformation och övriga typer av texter hör också till vardagen. En matchdag skiljer sig lite från övriga dagar, men i stort har jag hand om allt som har med pressen att göra då också. Utöver detta ”har jag hand om” AIK Media.

Just nu skriver jag Årsredovisningen, håller på att sätta upp en ny hemsida för fotbollen och lägger planer för 2009, kommunikationsmässigt.

Vad det gäller PR så handlar det om att försöka ”få in” positiva nyheter om AIK Fotboll i pressen. Detta kan vara alltifrån de presskonferenser som jag ordnar inför derbyn, nu innan säsongsstart, med nya spelare, nyheter om t. ex. ungdomsakademier eller samarbeten, AIK Stilen, profilera spelare och ledare osv. Försöker bygga AIK Fotbolls varumärke helt enkelt.

Att medieträna och krishantera hör också till min roll men det är ju inte en varje dag syssla.

I höstas var jag ganska kritisk till hur AIK hanterade ”Norling-affären” och skrev bland annat det här inlägget. Vad har du som kommunikationschef lärt dig av det som hände i höstas?

Jag tror och hoppas att jag lärt mig en hel del som jag tar med mig i mitt jobb på AIK och i framtiden.

Förutom rena kommunikationslärdomar tycker jag att jag fick en ännu större förståelse för hur AIK fungerar – även om de som arbetat här länge säger att det här var det mest turbulenta de varit med om sen/ förutom 2004.

Generellt: att man aldrig kan kommunicera för mycket.

Nu i början på året har AIK tagit flera initiativ som känns helt rätt. Bland annat T-shirttävlingen och AIK Medias blogg. Hur resonerar du när det gäller kommunikationen med supportrarna och vad gör du för att den ska bli ännu bättre?

Jag tycker nog att kommunikationen med supportrarna är ganska bra, det var nog mest i tränarfrågan som styrelsen och en del supportrar inte var på samma linje och då är det inte lätt att få det bra för alla. Det finns möjlighet att få reda på det mesta (som är officiellt) om man besöker oss, ringer eller mailar. Annars informerar vi så mycket vi kan genom vår hemsida.

Idag 2009-01-26 ska vi ha ett möte med AIK Alliansen gällande hur vi ska arbeta framåt det känns som ett bra steg. Jag skulle gärna protokollföra dessa möten och lägga ut på nätet så att alla kan ta del av vad som sägs så att vi minskar missuppfattningarna. Det är flera supportrar som är med och diskuterar bygget av den nya siten – det tror jag också är bra.

Blogg är något jag tror mycket på. Det gör att men kan kommentera och ”dementera” saker på ett mindre pompöst och stolpigt sätt. Det är ju en del osanningar som cirkulerar om AIK då och då…. Men jag tror heller inte man ska underskatta tillfredsställelsen med ATT spekulera lite. Det är ju det som skapar myter och gör AIK så speciellt.

Jag tycker inte man får glömma att vi inom AIK – som arbetar här, styrelser mfl – vill samma sak som övriga supportrar – utanför organisationen – dvs AIK:s bästa. Detta arbetar vi för varje dag! Det gäller att inte glömma detta – vi står inte i motsatsförhållande till varandra. Om vi ska påverka så är det bäst att göra det ihop.

Att ”allt som står i tidningen inte är sant” är också en bra komihåg poäng.

Hur ofta läser du vad som skrivs om AIK på bloggar i och forum, exempelvis Gnagarforum?

Om det har hänt något speciellt eller om jag undrar hur man uppfattat viss kommunikation så går jag in på forum och scannar av men jag fokuserar mer på vad pressen skriver.

Vad kan vi förvänta oss av AIK Media under 2009?

På AIK Media arbetar idag Charlee till 40% och utöver detta tar han hjälp av Lukas och Tommy i huvudsak (ibland finns det andra medhjälpare)  som hjälper till ideellt. Detta är en heltidstjänst mindre än förra året.  Jag tror dock att Charlee  kommer lyckas med sina ”ideella” medhjälpare att behålla nivån från förra året med intervjuer, match highlights osv. så man kan nog förvänta sig samma sak som under 2008 – till att börja med i alla fall. Om det finns intresse och kunskap hos AIK:are att hjälpa till och förbättra så är vi alltid öppna för det!

Under fjolåret fick AIK mycket kritik för att vara en sluten förening. I år sägs det att det ska bli lättare att komma i kontakt med spelare och att FANTV (SvenskaFans) ska få ta större plats på Karlberg igen. Hur resonerar du kring detta?

Jag tycker nog inte riktigt att den beskrivningen stämmer – bilden som var – men det ligger ju självklart i ”betraktarens öga”. Förra året så kunde all media göra intervjuer i samband med träning på Karlberg, dock fanns önskemålet att media skulle knacka på och bli insläppta så att spelarna och framförallt ledarna visste vilka som var inne på deras arbetsplats, Karlberg. Att knacka på för att bli insläppt kommer att gälla i år igen. En positiv förändring är dock att det kommer att finnas en ”mediehörna” som är AIK-brandad där man kan göra sina intervjuer.

Från pressens håll verkar ”omklädningsrumsdiskussionen” vara det som gör att vi är en stängd förening. Gällande intervjuer i omklädningsrummen så har det varit upp till tränarna och spelarrådet själva att bestämma. Vad jag vet togs beslutet för några år sen att stänga det. Vi ska ta upp detta med ledare och spelarråd i år igen och se om det ska ändras. För egen del så arbetar jag för att all media ska kunna göra intervjuer med AIK men var, omklädningsrum eller mixed zone, tycker jag inte är av lika stor vikt.

Jag tycker att AIK är en väldigt öppen och transparent organisation dit man är välkommen att besöka, ringa, maila och ha kontakt med på alla sätt – det kommer vi vara i år och framöver också.

På frågan om hur arbetet med hemsidan fortgår hänvisar Sophie till det här inlägget på Blackbeat.

Hon låter också hälsa att hon ser mycket fram emot 2009 och tror att det blir ett spännande år.

Det här inlägget postades i Fotboll, Intervju och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till ”Kan aldrig kommunicera för mycket”

 1. Ängby skriver:

  Bra att hon är sugen på att dokumentera och lägga ut vad som sägs på ev möten mellan AIK och alliansen.
  Blir lättare för supportrarna att bilda en egen uppfattning i frågorna, och inte lika godtyckligt hänga på drevet tillika försvara styrelsen.

 2. gsus skriver:

  Möcke bra inlägg! Har själv varit väldigt nyfiken på vad Sophie egentligen gör på dagarna. Tack!

 3. Daniel skriver:

  @ängby

  Absolut, mer av det som sägs mellan Alliansen/supportrarna och AIK stannar i den lilla kretsen vilket är jäkligt synd. Men vad jag förstår vill även Alliansen att den biten ska bli bätte. Återstår att se.

  @gsus

  Tack – skönt att jag kan sätta lite ljus på dina frågetecken!

 4. Pingback: Godisgris.se » Vad är en huliganklausul?

 5. Gambleputti skriver:

  Jag gillar följande påstående från henne
  ”Men jag tror heller inte man ska underskatta tillfredsställelsen med ATT spekulera lite. Det är ju det som skapar myter och gör AIK så speciellt.”

  Vi blir lätt kritiska när vi inte får reda på allt, men utan spekulationer och myter skulle det inte vara lika spännande att vara supporter.

  En annan intressant mening är
  – ”Jag tycker inte man får glömma att vi inom AIK – som arbetar här, styrelser mfl – vill samma sak som övriga supportrar”
  Inget vi och dom som man tyvärr ofta fick känslan av i intervjuer med Charlie,

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Vad är en huliganklausul?

 6. Daniel skriver:

  @gambleputti

  Men lite mer kunde dom allt delge. =)

  Framför allt alla påstådda samtal de för med Alliansen. Men där säger hon ju att de ska börja protokollföra och publicera. Kanon!

  Tack för rekommendation också!

  Daniels senaste blogginlägg..Att be om hjälp..

 7. Gambleputti skriver:

  Daniel//
  Med tanke på att Alliansen kritiserat AIK för att vara för slutna, är det underligt att det hålls tyst om vad som sägs på dessa påstådda möten.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Johan Mjällby

 8. Daniel skriver:

  Gambleputti, håller med dig. Men det ska enligt mina uppgifter tydligen bli bättre med det.

 9. Pingback: Ang. Joakim Halls blogg - öppenheten får stå tillbaka | AIK-bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *