Att lämna Solna

Diskussionen om huruvida AIK är ifrån Solna eller Stockholm verkar aldrig se något slut. Skansen gör sig ofta lustiga över att Solna är en förort och eftersom bananerna inte duggar tätt nuförtiden kan man väl unna dem den glädjen. Faktum kvarstår. AIK bildades på Biblioteksgatan 8 den 15:e februari 1891 – således först och dessutom störst i Stockholm.

Å andra sidan. Sedan AIK Fotboll växte ur Stockholms stadion 1937 är man en Solna-klubb. I Norrland tror man på fullaste allvar att AIK:s korrekta och fullständiga namn är Solna AIK, varför förståelsen för att vi stör oss på att kopiorna i Skellefteå kallar sig för AIK, är lika med noll från deras sida.

Att AIK är en Solna-klubb innebär att vi har hela vår verksamhet förlagd till Solna. Vi har vår klubbledning och vi har vårat klubbhus (nåja.. men vi säger så) i Solna, våra ungdomslag håller till på Skytteholm och vi har samarbeten med skolor och liknande i Solna-området. Solna är AIK. Går man rakt igenom gallerian i Solna Centrum ser man med säkerhet klubbmärket flera gånger och går man och käkar på Max i Solna en söndag är det knökfullt med små AIK-knattar.

Så… vad händer om AIK lämnar Solna när Råsunda ser ljuset för sista gången om ett par år – om vi mot förmodan skulle hitta en bättre lösning än den nya nationalarenan. Vill vi verkligen flytta ifrån Solna? Vad skulle det betyda rent ekonomiskt att flytta på oss? Hur många supportrar skulle välja att sluta gå på hemmamatcherna om vi valde att flytta till en annan stadsdel? Hur lång tid skulle det ta innan AIK lyckas etablera sig på eventuellt ny mark? Kan det vara så att det är värt att spela på en alldeles för stor arena bara för att få stanna i Solna-trakten?

Själv är jag kluven – vill ogärna lämna Solna men tycker å andra sidan att Nationalarenan är ett bedrövligt alternativ. Men tryggheten i Solna bör vägas in och undersökas när vi tittar på andra arenaalternativ. Att han en trygghetszon, för att citera Stahre, är viktigt också för oss supportrar. Den ska inte underskattas.

Det här inlägget postades i Fotboll, Skansen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Att lämna Solna

 1. Ängby skriver:

  Är inte så säker på att nationalarenan är så bedrövlig. I alla fall bra att du lägger funderingar på Solna respektive / flytt till söder. Tror inte vi har några alternativ till dessa 2 anläggningar. Sen blir väl frågan vad som är bäst för AIK, inte för enskilda supportrar.

 2. Black Boris skriver:

  Diskussionen huruvida AIK är en Stockholmsklubb eller ej är så urbota löjlig. Särskilt löjlig blir den när s.k. djurgårdare bidrar med sina ”förortsargument”. Dessa djurgårdare som, enligt sin egen logik, antagligen inte ens borde ha rätt att kalla sig djurgårdare. Jag citerar klubbens egen hemsida:

  ”Den driftige John Jansson sammankallade därför till ovan nämnda möte den 12 mars 1891 och man beslutade att bilda Djurgårdens Idrotts Förening med initialerna D.I.F. En kommitté tillsattes att snabbt utarbeta stadgar till föreningen och man beslutade även att medlemmar måste vara Djurgårdsbo, eller ha bott på Djurgården någon gång under sin livstid.”

  Hur många av dagens djurgårdsupportrar är eller har varit ”djurgårdsbor”? Hur många av klubbens nutida medlemmar är eller har varit detsamma?

  Tiderna förändras, staden växer. Klubbarna och dess supporterskaror anpassar sig efter rådande omständigheter. Att AIK är en Stockholmsklubb är lika självklart som att de flesta av oss ser Solna som en del av huvudstaden. Liksom för övrigt Akalla, Tensta, Skärholmen, Botkyrka, Bromma m.fl. är stadselar tillhörande Stockholm!

  Dock håller jag med dig om AIK Fotboll. Som supporter är jag vardagskonservativ och vill ha laget kvar i Solna. AIK Fotboll är Solna precis som du skriver. Men som jag sa här ovan, Solna är också en del av Stockholm…

  Och beträffande Nationalarénan: Den suger. Frågan är bara vad som är alternativet. När, var, hur och för vilka pengar bygger AIK sin egen aréna?

 3. Daniel skriver:

  Den är bedrövlig därför att den är för stor. Om det går att skärma av så är det fine – men det känns ju inte särskilt tryggt att chansa på.

  Vad som är bäst för supportrarna (generellt, den stora massan) är ju bäst för AIK när det gäller arenafrågan. Det gäller ju att få med opinionen på tåget.

  Sett att dom kallat till föreningsmöte ang. den saken?

  http://www.aikfotboll.se/Nyheter/Sidor/090120_extra_moteaikff.aspx

 4. Ängby skriver:

  För stor, tyckte även vi om Råsunda redan på 70,80 och fram till mitten på 90-talet.Bäst för AIK, självklart den stora massan.

 5. Daniel skriver:

  Förvisso – men känslan är att publiken kulminerar på 25-30000. Och då måste vi spela bra och tillhöra toppen.

  Även om vi skulle öka årets snitt med 100 % skulle vi bara snitta 30 000 och jag misstänker att inte ens det är tillräckligt för att Swedbank ska kännas uppfylld.

  Att det är oroande måste du ju hålla med om?

 6. Daniel skriver:

  @blackboris

  Som du skriver – vilka är alternativen? Gissar på att de är lika med noll i dagsläget. Det finns helt enkelt inga alternativ och därav av den stränga tystnaden från AIK-håll. För att kunna få till förhandlingarna med Arenabolaget måste det till minst ett alternativ, annars blir det svårt att få igenom krav. Egen arena tror jag är uteslutet.

 7. Ängby skriver:

  Håller självklart med, men om mantrat ”skräp-arena” rullar vidare, blir det till slut en sanning ( oavsett . Egen arena är en utopi som de flesta av oss aldrig lär få uppleva, men visst är det härligt att drömma.

 8. Gambleputti skriver:

  Om en arena är för stor eller inte är upp till oss och AIK. Vill vi vara störst bäst och vackrast?
  Jag var stolt över AIK:s målsättning att fylla Råsunda trots att alla ansåg att det var omöjligt.

  Nu vet vi att så inte var fallet, och det vore rent korkat, att flytta till en arena som är mindre än Råsunda. 40-45K vore optimalt så även jag tycker att nationalarenan är för stor, men nya SöS är för liten, och det gör det till ett sämre alternativ.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Jag hittade en ny blippare

 9. Daniel skriver:

  Gambleputti,

  Tycker inte heller att en mindre arena är ett bra alternativ. Det bästa vore givetvis en arena som motsvarar Råsundas kapacitet..=)

  Daniels senaste blogginlägg..Ang. backlinjen 2009

 10. Gambleputti skriver:

  det finns ett ordspråk som passar bra i Arenafrågan

  ”Hur man än vänder sig så har man arslet bak”

  Om ändå finanskrisen kunde hejda bygget, och istället modernisera Råsunda, gärna med slutna hörn.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Måste jobba

 11. "AIK-Adam" skriver:

  Vad för typ av lag är AIK? AIK är ett stor-stockholmslag. Solna är en gränsskommun till Stockholmskommun precis som Lidingö-stad är. Men Stockholm är i praktiken som t ex Los Angeles,Saigon eller New York flera ”delstäder” i en.

  Det finns ingen bättre arena i regionen än Råsunda i dagsläget(modernisering krävs dock) och det bästa hade varit om AIK hade spelat kvar där. Både känslomässigt och upplevelsemässigt.

  Men förnuftet säger till hjärtat att det blir nog svårt att förverkliga p.g. a. politiska och ekonomiska intressen ifrån andra aktörer. Men även p.g a. ekonomiska begränsningar i från ”Ha Råsunda-
  kvar sympatisörer”.

  Låt AIK-långsiktiga ekonomiska fördeler, men framför allt vad som är bäst upplevelse vara det som styr beslutet.

  AIK´s övriga verksamhet utöver A-lagsmatcher i både fotboll och hockey kan väl ”markera” en förankring i ett visst område.

  Tänk på de allra flesta inbitna AIK:are som bodde vid Stadion på Östermalm som på den tiden fick längre restid till matcherna då kommunikationerna var av 1937-år kvalité. De såg sig själva som Östermalmare, men AIK-identiteten var viktigast.

  Anta att AIK bygger en Arena i Gustavsberg, ute på Värmdön.

  Så länge AIK lever-lever jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *