AIK ungdomsakademi

Förra veckan slängde Robert Laul ur sig några korta frågor rörande talangutveckling. Under helgen läste jag Offside (2008/06) och ett i raden av alla utsökta reportage där läsaren fick följa med till Sporting Lissabon och gavs inblick i klubbens framgångsrika scoutning- samt ungdomsarbete. Idag offentliggjorde AIK klubbens satsning på en ungdomsakademi. Talangutveckling är alltid hett. Göteborg, BP och Hammarby har varit duktiga historiskt. Förhoppningsvis står AIK redo att gå ikapp och springa förbi.

Lägger ingen övrig värdering i Robert Lauls ”talkshow” Laul Calling – har inte sett programmet tillräckligt mycket. Men i fredags hade jag lite tid över och tycker att jag bjöds på en ganska givande diskussion (minut 8-15 i det här klippet) vilken tog sin utgångspunkt i Oscar Lewickis liv som ungdomsproffs i Bayern München. Klubben vars akademi enligt egen utsago bara tar de bästa, tar dem tidigt och kräver segrar i såväl de yngsta pojklagen som ändå upp i A-laget.

Just vinnarmentaliteten sägs saknas i svensk ungdomsfotboll. Tror det ligger mycket i det. Vi lever fortfarande i ett land skadat av jantelagen. Förhoppningsvis skjuts den undan naturligt i takt med att kommande generationer sätter sig själva främst.

Sveriges ledande fotbollsklubb för utbildning och fostran av unga spelare och ledare – hur man än mäter.

Så låter visionen för AIK ungdomsakademi. Lite konstig formulering men jag köper den rakt av. Tror att vägen till framgång går via följande punkter.

 1. Satsa extremt ungt – våga gå emot etablissemanget. Många av Europas stora akademier hittar spelare i åldrarna 7-10.
 2. Värva Sveriges bästa tränare, ledare och scouter – tanken på ett svenskt Ajax eller ett svenskt Sporting borde locka tillräckligt. Lägg ribban jävligt högt!
 3. Tålamod – såväl hos ledning som supportrar. Framgång föds inte över en natt.
 4. Extremt individorienterat – i unga år handlar det snarare om individen än om laget. Alla kommer inte att lyckas. Mer individuell träning, mer individuell feedback.
 5. Vinnarmentalitet som rättesnöre – lär dem att vinna är viktigare än allt och att de ska vilja vinna till vilket pris som helst.
 6. Förankra akademin – allt måste vara enhetligt. Allt ifrån akademi, vidare till Väsby eller annan samarbetsklubb och in i A-laget. Den som går hela den långa vägen ska känna igen sig rakt igenom när det gäller allt från system till mentalitet.

Att det fungerar om man gör det rätt råder det inga tvivel om. Jag tror att AIK är på helt rätt väg – inte minst Väsby-satsningen är strålande. Vår satsning känns betydligt mer förankrad och strategisk i jämförelse med exempelvis antagonisterna.

Läs intervju med Elias Mineirji – chefstränare AIK ungdomsakademi här.

Svenska Dagbladet skriver om akademin här.

Det här inlägget postades i Fotboll och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till AIK ungdomsakademi

 1. tjena, ser ut och vara en bra blogg detta…Kan hålla med om dina punkter i detta inlägg, även om att elitsatsa extremt ungt känns moraliskt tveksamt, trots uppenbara fördelar sportsligt.
  Tror dessutom att det är viktigt att supportarna har tålamod med detta, för det kommer ta år och kosta mycket pengar innan det ger resultat. 3 p mot Malmö ikväll! /Max

  Max Schüllerqvists senaste blogginlägg..Karol Krizan tvingas lämna Modo – mitt under säsongen

 2. Daniel skriver:

  Precis. Tålamodspunkten är kanske den allra viktigaste.

  När det gäller det moraliska tror jag att man måste våga skjuta det åt sidan. Eller åtminstone lyfta diskussionen ordentligt. Idag är det en alldeles för fördömande inställning mot tidig elitverksamhet. Så länge det finns andra alternativ för unga spelare ser jag många fördelar med en sådan verksamhet. Och den är ju uppenbarligen framgångsrik internationellt.

  I framtiden ska ”pressen att spela i AIK” vara en ickefråga. Så tycker jag.

  3 pinnar – let’s hope so!

  Daniels senaste blogginlägg..2009 mellanår för Jonsson?

 3. Gambleputti skriver:

  Jag tror inte på idén med att elitsatsa ungt. Jag tror att man förlorar fler stjärnor på det än vad man hittar.

  Sen tvivlar jag på att Vinnarmentalitet går att träna upp, det är en del av personligheten, och det har nog blivit lite av en s.k faktoid att vinnarskalle ska vara något bra. Det finns gott om spelare som klarar av att färga utan att vara dessa vinnarskallar, de spelar fotboll för att de är bra på det om de lyckas eller misslyckas bekommer dem inte så mycket.
  De spelarna behövs de också. Det är en Fotbollsakademi vi pratar om inte en fabrik.

  För övrigt skriver jag under på det mesta med fokus på tålamod

 4. Daniel skriver:

  Jag tycker att elitsatsning väldigt ungt att svårt att ifrågasätta (mer än på ett moraliskt plan) eftersom så många klubbar ute i Europa lyckas väldigt väl. Gör man det på rätt sätt är det effektivt.

  Vinnarmentalitet = en vana att klara av pressen som innebär att vinst är det enda som räknas. Genom att man lär sig det tidigt.

  Hur många gånger har man inte gnällt på att spelarna inte klarar pressen i AIK? Sånt tror jag att man kan träna upp/träna bort. Genom att ”plantera” vinnarmentalitet i unga år. Läs reportaget om Sporting i Offside (2008/06) för mer inspiration. =)

 5. Gambleputti skriver:

  Angående vinnarmenatlitet så förstår jag hur du menar, och då passar även rycka_på_axlarna spelare in i den kategorin.

  Angående lägre åldrar, så tror jag vi behöver definiera elitsatsning.
  För mig är det att sålla ut och då har du fel.
  Anledningen till att många klubbar letar yngre och yngre spelare och elitsatsar i tidigare år, handlar inte om att det är någon bra metod för att få ut det optimala ur spelare, det handlar om att hinna först på guldkornen.
  Jag är ganska säker på att denna girighet förstör fler spelare än vad den skapar.
  Satsa på bredd i unga år, att få så många unga spelare att fortsätta upp till 15 års åldern tror jag är melodin.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Seriefinal !?!

 6. Daniel skriver:

  Bredd är givetvis nödvändigt. Men bred och elitsatsning är ju enkelt att kombinera. Plocka ut dom bästa tidigt och låt dom spela i ett elitlag, men ha kvar bredden med flera lag med andra spelare i samma ålder. Inget är ju skrivet i sten och spelarna kan ju hoppa mellan lagen.

  Men jag tycker att man ska satsa hårdare på ett gäng småknattar tidigare. Ett elitlag som ligger på en helt annan nivå än övriga lag.

  Så på ett sätt innebär det att sålla ut – det är jag övertygad om att man måste göra tidigare. Men inte utan att tappa bredden.

 7. Gambleputti skriver:

  …och jag är övertygad om att man inte kan behålla bredden om man sållar för tidigt.
  Om man däremot definierar elitsatsa med att träna mer, och hårdare så kan jag hålla med dig, men i valet mellan bredd och elit väljer jag alltid bredd.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Bäst på TV just nu

 8. Daniel skriver:

  BP är ju ett gott exempel där man lyckas kombinera både bredd och elit samt plockar fram massor av talanger. Med lite skarpare organisation och större ekonomiska förutsättningar skulle det kunna bli ännu bättre. Där någonstans hoppas jag att AIK ungdomsakademi hamnar.

  Kul med diskussion! =)

 9. Gambleputti skriver:

  Jag är tveksam till om BP lyckas behålla bredden, har hört allt för många berätta om hur ungar skräms därifrån på grund av för tidig elitsatsning.

  Sen har de inga problem att fylla sina lag i alla fall eftersom de i princip är ensama i Stockholm om att behandla barn på det viset, och det tilltalar tyvärr en hel del fotbollspappor.

  Håller med. Kul med diskussion.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Än är det lite jul kvar

 10. Daniel skriver:

  BP är ju en av världens största fotbollsföreningar om jag inte missminner mig, så bredden kan man ju knappast ifrågasätta.

  Jag kan förstå varför man ifrågasätter det moraliska i att ”behandla barn på det viset” (elitsatsa tidigt) men min personliga åsikt är att AIK ungdomsakademi ska vara en ”talangfabrik” i den meningen att man ska producera framgångsrika fotbollsspelare enligt den effektivaste metoden. Och tittar man runt omkring sig i fotbolls-Europa så upptäcker man att tidig och stenhård elitsatsning ÄR det mest effektiva.

  AIK ungdomsakademi är en satsning man investerar i för att få något tillbaka. Alltså – i mina ögon ingen välgörenhetsakademi där alla som vill får vara med. Den ska skötas professionellt och effektivt enligt research som görs hos andra framgångsrika akademier.

  Om man vill vara ännu krassare kan man med enkelhet konstatera att det finns tillräckligt med andra klubbar för alla som inte är tillräckligt bra för AIK men som vill spela fotboll i Sthlms-området. Så småningom snappar vi ju upp dem som lyckas högre upp i åldrarna ändå om vi skapar ett rykte om det bästa ”lärosätet”.

  Daniels senaste blogginlägg..AIK-året 2008

 11. Gambleputti skriver:

  Klart det går att ifrågasätta BP, I och med att det finns barn som slutar i klubben på grund av att de inte platsar så misslyckas man med att behålla bredden. dvs det finns en möjlighet till störr bredd.

  Jag skrev tidigare varför ung elitsatsning förekommer och fungerar, och det handlar alltså inte om att det är den mest optimala metoden för barnen, utan för klubbarna.
  Det handlar om girighet och ekonomi, inte om talangutveckling.

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Än är det lite jul kvar

 12. Daniel skriver:

  Även om många slutar kan man ju inte ifrågasätta bredden när de som är kvar är så oerhört många. Visst kunde bredden varit större, men är den ändå inte tillräckligt stor? Jag tycker det.

  Det är möjligt att metoden inte är optimal för barnen. Men om jag är VD i en klubb och investerar i en ungdomsakademi vill jag ha avkastning. Då väljer jag det som är mest effektivt – barnens bästa eller inte.

  Det kan låta kallt och hårt men jag tror att antingen så väljer man den vägen eller så lägger man ribban betydligt lägre. Mellanvägen med stor bredd högt upp i åldrarna och ”alla-får-vara-med-mentalitet” kanske är bra för barnen, men kostar mycket och smakar lite.

  Daniels senaste blogginlägg..AIK-året 2008

 13. Gambleputti skriver:

  BP har en bra bredd, men jag tror att det paradoxalt nog beror på att de är ganska ensamma om att elitsatsa så tidigt.

  Jag hittar tyvärr ingen länk till någon källa till den forskning som gjorts angående tidig elitsatsning, men det har gjorts och att behålla så många barn så länge som möjligt är det absolut bästa sättet att få fram många talanger.
  För grupper upp till 15 år påverkar fortfarande när på året de är födda så mycket och då gynnas de som är tidigt födda och man förlorar mängder med talanger.

  Att träna dem för hårt kan också förstöra dem, med förslitningsskador, men det tror jag kan styras lättare.

  Ser vi sedan ur det krassa ekonomiska perspektivet tror jag att den tidiga elitsatsningen är den metod som snabbast ger ekonomisk avkastning, men jag tror att den är rent förkastlig ur ett långsiktigt perspektiv. Man ska ta tillvara resurserna inte kasta bort dem.

  Jag tror inte att vi kommer något längre i vår diskussion. Så nu ska jag hitta den kanadensiska forskningen som gjorts som motbevisar dig och sen får jag skriva ett eget blogginlägg om det.

  Tack för en givande debatt

  Gambleputtis senaste blogginlägg..Lång dag

 14. Danne skriver:

  Ska bli spännande att titta på forskningen du hänvisar till.

  Forskning i all ära, men det är svårt att bortse ifrån att ungdomsakademier i Amsterdam, Lissabon och Barcelona lyckas så otroligt väl med tidiga elitsatsningar. Som jag skrivit tidigare. Jag tror inte att det ena behöver utesluta det andra.

  Ang. långsiktighet är ju den en förutsättning vilken väg man än väljer.

  Ser fram emot att diskutera vidare på din blogg! =)

  Dannes senaste blogginlägg..Fokus på utveckling och förädling

 15. Pingback: Godisgris.se » Tidig Elitsatsning

 16. Pingback: Godisgris.se » Fotbollsakademier

 17. Pingback: Vågar vi bryta ny mark? | AIK-BLOGGEN

 18. Pingback: Godisgris.se » Klart man vågar bryta ny mark

 19. Lavazza skriver:

  Jag håller med Gambleputti. Jag tycker att Ungdomsakademin verkar väl genomtänkt. Barnen är spridda i flera klasser i råsundaskolan så att de inte förlorar sina klasskamrater om de misslyckas eller tröttnar på fotbollen. Tränarna verkar vara av bra klass. Den stora poängen är att lägga träningen nära skolans slut, vilket är bra för att inte belasta familjelivet om kvällarna och för att göra det lättare med läxläsning med föräldrarna osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *